10.07.2014

MUS CHAŁWOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Mus chałwowy z białą czekoladą




Ten deser nazwałam mus prezydencki, po tym, jak przeczytałam menu na przyjecie dla prezydenta Ameryki, podczas jego wizyty w Polsce. Podano wtedy na deser mus chałwowy z białą czekoladą, udekorowany listkami werbeny. U mnie, co prawda, nie ma listków werbeny, ale jest bogata dekoracja z płatów czekolady, czekoladowych pałeczek i świeżych malin. Łudzę się, że mój deser jest bardziej wykwintny :) 
Z pewnością, wart jest nawet królewskich podniebień, jest tak wyśmienicie smaczny!


Potrzebne składniki:

na spód:
55g zmielonych migdałów
50g cukru pudru
10g mąki pszennej
2 białka
45g cukru drobnego
szczypta soli
szczypta cream of tartar

na mus:
500ml śmietany 30%
200g białej czekolady
3 płatki żelatyny
250g chałwy waniliowej

na polewę:
100g mlecznej czekolady
60ml śmietany 30%
1 łyżka miodu
1/2 łyżki masła

dodatkowo:
30g grubo zmielonych migdałów
maliny
czekolada do dekoracji




Sposób wykonania:

1. Białka ubijamy z drobnym cukrem, solą i cream of tartar. Mączkę migdałową, cukier puder i mąkę pszenną przesiewamy, dosypujemy partiami do ubitej piany i delikatnie mieszamy. Wylewamy na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 15 minut, do zrumienienia. Studzimy.
2. Odmierzamy 200ml śmietany i podgrzewamy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki. Chałwę mielimy na puch. Gorącą śmietaną zalewamy czekoladę, mieszamy, aby się rozpuściła. Żelatynę odsączamy, wrzucamy do mikstury i energicznie mieszamy. Następnie miksujemy, dodając po łyżce chałwy, aż do wyczerpania. Studzimy do temperatury pokojowej.
3. Ubijamy 300ml śmietany, dodajemy po łyżce do chałwowej masy, delikatnie mieszając. Upieczony spód posypujemy grubo zmielonymi migdałami i wylewamy na niego mus chałwowy. Wkładamy do lodówki.
4. Robimy polewę. W rondelku podgrzewamy śmietanę z miodem i masłem. Łamiemy czekoladę na drobne kawałki. Zalewamy czekoladę masą śmietanową i mieszamy. Studzimy do temperatury pokojowej. Polewę wylewamy na wierzch musu. Wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.



Po zastygnięciu mus przekładamy na paterę, dekorujemy malinami i czekoladą. 







Układamy maliny na paterze wzdłuż całego deseru.






Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz