09.11.2014

SERNIK Z MUSEM ŻURAWINOWYM

Sernik z musem żurawinowym




Ciasto mojego pomysłu jest składanką wielu przepisów. Czekoladowy spód, to przepis na tartoletkę ze "Złotej Księgi Czekolady", dekoracyjna pianka, to przepis Pierre Herme, a nadzienie z musem, to inspiracja z blogu www.mojewypieki.com


Potrzebne składniki:

na ciasto:
150g mąki pszennej
50g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
40g cukru pudru
90g masła
1 jajko

na sernik:
500g białego sera
250ml śmietany 36%
3 jajka
160g cukru pudru
2 łyżki ekstraktu wanilii
60g mąki pszennej

na mus żurawinowy:
300ml puree z żurawiny
120g cukru drobnego
200ml śmietany 36%
5 listków żelatyny (10g)

na dekorację:
90g białek
160g cukru drobnego
szczypta soli



Sposób wykonania:

1. Robimy ciasto. Sypkie produkty rozcieramy  z zimnym masłem, dodajemy rozbełtane jajko i krótko zagniatamy. Odkładamy do lodówki na pół godziny. W tortownicy (22-24 cm) ugniatamy z ciasta spód i pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 20 minut. Studzimy.
2. Wszystkie składniki na sernik mieszamy i wykładamy na czekoladowy spód. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, w kąpieli wodnej, około 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale ciasta nie wyjmujemy, zostawiamy do przestudzenia. 
3. Żurawiny gotujemy z cukrem, przecieramy przez sito. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, odsączamy, dodajemy do ciepłego puree z żurawiny. Ubijamy śmietanę. Delikatnie mieszamy puree ze śmietaną. Całość wylewamy na ostudzony sernik, wkładamy do lodówki, aż stężeje. 


4. Do metalowej miski wkładamy białka i cukier, mieszamy umieszczając miskę w kąpieli wodnej. Mieszamy do momentu, aż rozpuści się cukier. Po tym czasie dodajemy sól i miksujemy mikserem na najwyższych obrotach. 
5. Ciasto wykrawamy z tortownicy i dekorujemy pianą.



Pianę można przypalić specjalnym cukierniczym opalaczem.





Smacznego!


2 komentarze:

  1. Wygląda bosko. Marzy mi się taki palnik już od dłuższego czasu. Piękne ciasto i cudna dekoracja

    OdpowiedzUsuń