Gruszki w sosie z czerwonego wina
Świetny zimowy deser po świątecznym obiedzie. Winna, lekka gruszka i rozgrzewający syrop są wspaniałą alternatywą dla ciężkich, świątecznych makowców i keksów.
Ponadto, fakt gotowania czerwonego wina z przyprawami sprawi, że nasz cały dom wypełni się ich aromatem. Chociażby już dla tego aromatu, warto pokusić się na ten smakowity deser :)
Potrzebne składniki:
3 twarde gruszki
1 litr czerwonego wina
kilka goździków
pół laski wanilii
laska cynamonu
3 łyżki miodu
2-3 łyżki cukru
2 mandarynki
Sposób wykonania:
1. Gruszki myjemy i obieramy ze skóry. Zostawiamy ogonki i gniazda nasienne.
2. Do rondelka wlewamy wino, dodajemy miód i przyprawy. Z jednej mandarynki wyciskamy sok, drugą kroimy na gube plastry, wrzucamy do rondelka. Wkładamy gruszki i gotujemy na średnim grzaniu. Gotujemy około pół godziny, aż gruszki będą miękkie. Odstawiamy na 2-3 godziny.
3. Gruszki wyjmujemy na talerz, odcedzamy przyprawy i wygotowane mandarynki. Do wina dodajemy cukier i gotujemy, aż uzyskamy gęsty syrop.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz