Ciasteczka adwentowe
Przedstawiam kilka rodzajów ciasteczek z różnych rejonów Europy. Na początek upiekłam nasze tradycyjne ciasteczka miodowe. Przepisy na następne ciasteczka zaczerpnęłam z innych stron internetowych (adresy stron podałam pod przepisami), a zdjęcia zrobiłam ciastkom oryginalnym, pochodzącym ( i zakupionym :)) ze Szwajcarii, z Bazylei i z Niemiec.
ciasteczka miodowe
Potrzebne składniki na ciasteczka miodowe:
300g mąki pszennej
250g masła zimnego
80g cukru pudru
1 łyżka miodu
1 jajko
szczypta soli
szczypta cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki krótko wyrabiamy, ciasto odkładamy do lodówki na około godzinę.
2. Po tym czasie wałkujemy, wycinamy ciasteczka foremkami.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 15 minut, do zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Potrzebne składniki na gwiazdki Zimtsterne*:
na ciasto
100g cukru pudru
2 białka
50g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
na glazurę:
1 białko
szczypta soli
200g cukru pudru
1-2 łyżki mleka
Sposób wykonania:
1. Mieszamy migdały, cukier, mąkę i cynamon. Dodajemy białko i wyrabiamy masę. Około godziny trzymamy w lodówce. Po tym czasie wałkujemy i wycinamy gwiazdki.
2. Robimy glazurę. Ubijamy białko z solą, dodajemy cukier. Jeśli masa jest za gęsta, dodajemy trochę mleka.
3. Gwiazdki smarujemy lukrem (pędzelkiem). Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 10-12 minut. Możemy ciasteczka, po pięciu minutach, przykryć folią aluminiową, aby beza była na wierzchu biała.
* przepis ze strony www.mojewypieki.com
Potrzebne składniki na szwajcarskie ciastka Basler Leckerli*:
550g mąki pszennej
1 łyżka przypraw korzennych
2 łyżeczki sody oczyszczonej
500g miodu płynnego
100g drobnego cukru
500g posiekanych migdałów
100g pokrojonej kandyzowanej
skórki pomarańczowej
skórki pomarańczowej
2 łyżki cherry brandy
Sposób wykonania:
1. Podgrzewamy cukier z miodem. Mieszamy mąkę, przyprawy, cynamon i sodę. Dodajemy do tego podgrzany i lekko wystudzony miód.
2. Siekamy migdały, kroimy skórkę, dodajemy alkohol, mieszamy.
3. Wszystkie składniki mieszamy razem, wykładamy masę na blaszkę o wysokości około 3-4 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. masę wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 20 minut.
Jeszcze gorące kroimy na kwadraty, można polukrować rzadkim lukrem.
* przepis ze strony www.mojewypieki.com
Uwielbiam święta za zapach korzennych ciast i ciasteczek:)
OdpowiedzUsuńPierniczki należą do moich ulubionych ciastek od zawsze. Za każdym razem jak jestem w Polsce przywożę kilkanaście opakowań najczęściej toruńskich. Część z nich na upominki i reszta dla nas🤣
OdpowiedzUsuńPrawie jak hurtowy przerzut przez granicę 🤣🤣 ja przyznaję się, że pierniki u mnie są na ostatnim miejscu, jeśli chodzi o ciasta.
UsuńPozdrawiam ❤️🎄