10.12.2014

CIASTECZKA ADWENTOWE

Ciasteczka adwentowe


Przedstawiam kilka rodzajów ciasteczek z różnych rejonów Europy. Na początek upiekłam nasze tradycyjne ciasteczka miodowe. Przepisy na następne ciasteczka zaczerpnęłam z innych stron internetowych (adresy stron podałam pod przepisami), a zdjęcia zrobiłam ciastkom oryginalnym, pochodzącym ( i zakupionym :)) ze Szwajcarii, z Bazylei i z Niemiec.



ciasteczka miodowe



Potrzebne składniki na ciasteczka miodowe:

300g mąki pszennej
250g masła zimnego
80g cukru pudru
1 łyżka miodu
1 jajko
szczypta soli
szczypta cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki krótko wyrabiamy, ciasto odkładamy do lodówki na około godzinę.
2. Po tym czasie wałkujemy, wycinamy ciasteczka foremkami. 



Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 



3. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 15 minut, do zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.





ciasteczka Zimtsterne z Niemiec 





Potrzebne składniki na gwiazdki Zimtsterne*:

na ciasto
300g mielonych migdałów
100g cukru pudru
2 białka
50g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu

na glazurę:
1 białko
szczypta soli
200g cukru pudru
1-2 łyżki mleka




Sposób wykonania:

1. Mieszamy migdały, cukier, mąkę i cynamon. Dodajemy białko i wyrabiamy masę. Około godziny trzymamy w lodówce. Po tym czasie wałkujemy i wycinamy gwiazdki. 
2. Robimy glazurę. Ubijamy białko z solą, dodajemy cukier. Jeśli masa jest za gęsta, dodajemy trochę mleka.
3. Gwiazdki smarujemy lukrem (pędzelkiem). Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 10-12 minut. Możemy ciasteczka, po pięciu minutach, przykryć folią aluminiową, aby beza była na wierzchu biała.

* przepis ze strony www.mojewypieki.com


ciasteczka Basler Leckerli ze Szwajcarii




Potrzebne składniki na szwajcarskie ciastka Basler Leckerli*:

550g mąki pszennej
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżka przypraw korzennych
2 łyżeczki sody oczyszczonej
500g miodu płynnego
100g drobnego cukru
500g posiekanych migdałów
100g pokrojonej kandyzowanej 
         skórki pomarańczowej 
2 łyżki cherry brandy



Sposób wykonania:

1. Podgrzewamy cukier z miodem. Mieszamy mąkę, przyprawy, cynamon i sodę. Dodajemy do tego podgrzany i lekko wystudzony miód. 
2. Siekamy migdały, kroimy skórkę, dodajemy alkohol, mieszamy.
3. Wszystkie składniki mieszamy razem, wykładamy masę na blaszkę o wysokości około 3-4 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. masę wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 20 minut. 
Jeszcze gorące kroimy na kwadraty, można polukrować rzadkim lukrem. 

* przepis ze strony www.mojewypieki.com

Przepyszne pierniczki pieczone na opłatkach. Opłatki, w różnych kształtach i rozmiarach, można w Niemczech kupić bez kłopotu.



Smacznego!


1 komentarz:

  1. Uwielbiam święta za zapach korzennych ciast i ciasteczek:)

    OdpowiedzUsuń