18.12.2014

TORT KUKUŁKA

Tort kukułka



Kolejny tort z mnóstwem czekolady. Odkąd polubiłam czekoladę, pełno jej w moich wypiekach w różnej formie, biszkopty czekoladowe, musy czekoladowe, polewy czekoladowe itd :)
Dzisiaj przedstawiam Wam czekoladowe ciasto z nutą alkoholową ... czyli tradycyjna kukułka :)
Dodatkowo, proponuje przygotowanie, z tych samych składników, kukułkowego deseru.






Potrzebne składniki:

na ciasto:
60g żółtek
120g białek
60g cukru pudru
65g mąki tortowej
15g gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

na krem kukułkowy:
150g cukierków kukułki
300ml śmietany 30%
3g żelatyny

na polewę i krem do dekoracji:
160g czekolady gorzkiej
90g śmietany 30%
25g glukozy
1 listek żelatyny
100ml śmietany 36%

na poncz:
likier kawowy

do dekoracji:
żurawina
listki ostrokrzewu
białko
drobny cukier



Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 16 centymetrów). 
Ubijamy żółtka z 30g cukru, następnie ubijamy białka z solą i pozostałym cukrem. Łączymy obydwie masy. Delikatnie wsypujemy sypkie produkty: mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masę wlewamy do tortownicy i pieczemy około 30-40 minut (test suchego patyczka). Studzimy w formie.
2. Gotujemy śmietanę z cukierkami, mieszając, aż cukierki rozpuszczą się. Studzimy i mocno schładzamy w lodówce. Najlepiej zrobić to w przeddzień przygotowywania ciasta. Mocno schłodzone ubijamy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, odsączamy i rozpuszczamy w mikrofalówce. Dodajemy stróżką do ubitej masy, cały czas miksując.
3. Tort kroimy na trzy części, mocno nasączamy likierem, przekładamy kremem kukułkowym i wkładamy do lodówki.
4. Śmietanę 30% gotujemy z glukozą. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, czekoladę ścieramy na tarce. Do gorącej śmietany dodajemy żelatynę, rozpuszczamy, zalewamy czekoladę. Mieszamy delikatnie, aby nie utworzyły się pęcherzyki powietrza. Wyjmujemy tort z lodówki, polewamy polewą (zużywamy około połowę), wkładamy z powrotem do
 lodówki. 
5. Ubijamy śmietanę 36%, łączymy z pozostałą polewą, wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasto.
6. Robimy dekorację. 



Liście ostrokrzewu i żurawinę myjemy i suszymy. Smarujemy białkiem, za pomocą pędzelka, kulki żurawiny i brzegi listków.



 Posypujemy cukrem, strącamy nadmiar cukru i układamy na torcie.



Z tych samych składników można przygotować deser. Desery z ciasta czekoladowego i kremu można umieścić w małych szklaneczkach. Na dno kładziemy kawałki ciasta, mocno nasączamy likierem kawowym, na to kładziemy mus kukułkowy i dekorujemy kremem czekoladowym.



Deser jest świetną alternatywą dla ciasta, jest dużo lżejszy i zgodny z dzisiejszą modą, bo jest ... personalny :)



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz