27.12.2014

BUCHE DE NOEL

Buche de Noel


Ciasto Buche de Noel nawiązuje do XII wiecznego zwyczaju we Francji, przynoszenia grubego polana w wieczór Świąt Bożego Narodzenia i palenia go w piecu. Jest to ciasto typu rolada, przekładana kremem orzechowym i oblewana czekoladą. 



Potrzebne składniki:

na roladę:
3 jajka 
1 żółtko
90g drobnego cukru
40g mąki tortowej
40g gorzkiego kakao
20g sypkiej czekolady
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20g rozpuszczonego masła
20g oleju roślinnego
1 łyżka ekstraktu z wanilii

na krem:
250g masła
140g cukru kryształ
50ml wody
300g włoskich orzechów
3/4 szklanki mleka
2 jajka
2 żółtka

na polewę:
200g mlecznej czekolady
100ml śmietany 30%
1 łyżka miodu
2 łyżki masła

na dekorację:
grzybki bezowe (przepis z mojego bloga)





Sposób wykonania:

1. Przygotowujemy masę na ciasto. W kąpieli wodnej ubijamy jajka i żółtko z cukrem. W misce mieszamy sypkie produkty: mąkę kakao, sól, czekoladę i proszek. Łączymy masło z olejem. Do masy jajecznej dodajemy na przemian sypkie produkty i tłuszcz oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy. 
2. Masę rozprowadzamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 15 - 20 minut (test suchego patyczka).
3. Na stole rozkładamy czystą ściereczkę lub papier do pieczenia, gorące ciasto przerzucamy na ściereczkę, zdejmujemy papier i rolujemy delikatnie ciasto razem ze ściereczką. Odstawiamy do przestudzenia.



4. Wykonujemy orzechowy krem. Orzechy ścieramy specjalną maszynką na puch (ścieramy, nie mielimy). Zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy, odstawiamy do przestudzenia. Do rondelka wsypujemy cukier, dolewamy wodę, gotujemy syrop do 120 stopni, nie mieszamy. Jajka i żółtka miksujemy. Gotowym syropem zaparzamy jajka, dalej miksując na dużych obrotach. W czasie, gdy stygnie jeszcze masa orzechowa i masa jajeczna, miksujemy masło. Następnie dodajemy po łyżce masy orzechowej, cały czas miksując, na koniec dodajemy po łyżce masy jajecznej. Do gotowej masy można dodać, według upodobania, dwie łyżki brandy lub innego alkoholu.
5. Roladę odwijamy ze ściereczki, nakładamy krem, rozsmarowujemy go i roladę znowu zwijamy.
 Odkładamy w chłodne miejsce. 
6. Przygotowujemy polewę. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Śmietanę gotujemy, dodajemy łyżkę płynnego miodu. Zalewamy tym czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy masło, delikatnie mieszamy, żeby nie napowietrzyć masy. 
7. Z rolady odcinamy dwa kawałki i dolepiamy je z boku. 


Całość smarujemy polewą. Widelcem robimy zygzaki, imitując korę drzewa. 


8. Przygotowujemy dekorację. 
Najlepiej dzień wcześniej wykonać grzybki bezowe. Przepis jest na moim blogu właśnie pod tą nazwą. 






Gałązki świerka lub innego iglastego drzewa smarujemy białkiem i obsypujemy drobnym cukrem. 


Dekorujemy ciasto gałązkami, bezowymi grzybkami, marcepanowymi kulkami i liśćmi ostrokrzewu.






Smacznego!


2 komentarze:

  1. Wyglada obłędnie i jak światecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie wiedziałam tak pięknego i smacznego deseru. Pozdrawiami życzę Wesołych i pogodnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń