18.11.2014

CIASTO CYTRYNOWE Z MUSEM CYTRYNOWYM

Ciasto cytrynowe z musem cytrynowym



Ciasto mocno cytrynowe. Krem zrobiłam na bazie lemon curd, a przepis na spód ciasta jest zaczerpnięty z przepisów Pierre Herme. Słodki krem z bitej śmietany i serka mascarpone przełamuje kwaskowatość kremu cytrynowego. Całość harmonijnie smaczna, stanowi świetną alternatywę dla ciężkich, świątecznych ciast :)


Potrzebne składniki:

na ciasto:
90g mąki migdałowej
90g cukru pudru
skórka otarta z dwóch cytryn
55g masła
2 jajka
15g mąki pszennej
15g skrobi kukurydzianej
35g likieru cytrynowego

na krem:
150g soku z cytryn
150g cukru granulowanego
2 jajka
2 żółtka
60g masła
oraz
2 płatki żelatyny (4g)
2 białka
60g cukru granulowanego
szczypta cream of tartar
150ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru

na owocowe nadzienie:
2 sztuki mango
100g cukru granulowanego
50ml wody

na krem dekoracyjny:
150ml śmietany 36%
150g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

na dekorację:
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
kilka plasterków cytryny
50g płatków migdałowych





Sposób wykonania:

1. Robimy ciasto. Mieszamy w misce mączkę migdałową, cukier puder i skórkę z cytryn. W drugiej misce miksujemy jajka i stopniowo dodajemy tę mieszaninę. Dalej miksując dodajemy roztopione masło i mąki. Na koniec dodajemy likier cytrynowy. Masę wylewamy do tortownicy (u mnie o średnicy 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25-35 minut (test suchego patyczka). Studzimy. 
2. Mango obieramy, kroimy na drobne kawałki. Gotujemy syrop z wody i cukru, wkładamy owoce, krótko zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. 



3. Robimy lemon curd. Gotujemy sok cytrynowy z cukrem. Trzepaczką bełtamy jajka z żółtkami, wlewamy gorący syrop. Mieszamy energicznie, przelewamy do rondelka i podgrzewamy, mieszając drewnianą łyżką, aż do uzyskania gęstego kremu. Zestawiamy z ognia i wkładamy masło. Mieszamy.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, po dwóch minutach odsączamy, dodajemy do kremu, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
4. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, wstawiamy do lodówki. Białka mieszamy w kąpieli wodnej z cukrem granulowanym, aż cukier się rozpuści. Zestawiamy, dodajemy cream of tartar  i ubijamy mikserem. 
5. Do tężejącego kremu cytrynowego dodajemy delikatnie ubite białka, a potem ubitą śmietanę. 



6. Na ciasto układamy odsączone owoce, na to nakładamy krem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 



7. Przygotowujemy krem do dekoracji. Ubijamy śmietanę, do serka dodajemy cukier i delikatnie łączymy z bitą śmietaną. Krem wkładamy do worka cukierniczego i dekorujemy ciasto.
8. Cytrynę kroimy na plastry. Na patelnię wsypujemy cukier i dodajemy dwie łyżki wody. Jak utworzy się syrop, wrzucamy plastry cytryny. Gotujemy w syropie kilka minut, aż zrobią się szkliste. Wyjmujemy, odsączamy i układamy na cieście.





Boki tortu obsypujemy płatkami migdałowymi.



1 komentarz: