24.07.2014

MUSY JAGODOWE

Musy jagodowe


Korzystajmy z sezonu jagodowego. Jagodowe: musy, desery, serniki, tarty są wyśmienite. Wszystkie wyroby cukiernicze z jagodami, oprócz tego, że wspaniale smakują, pięknie wyglądają. Jagodowy kolor musów i galaretek wygląda urzekająco.
Przepis deseru na 6 pierścieni o średnicy 5 cm.



Potrzebne składniki:

na ciasteczkowe spody:
8 ciasteczek belvita z ziarnami zbóż
2 łyżki masła

na biały mus:
120g białej czekolady
450ml śmietany 30%
3 płatki żelatyny

na jagodową galaretkę:
400g jagód
4 płatki żelatyny
cukier do smaku

dodatkowo:
1op tortenguss
3 łyżki soku jagodowego
mięta i kwiaty do dekoracji
kawałki limonki




Sposób wykonania:

1. Ciastka miksujemy na proszek. Dodajemy masło, mieszamy. Masą napełniamy pierścienie, ubijamy.
2. Jagody myjemy i miksujemy. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się drobnych pesteczek. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, odsączamy i rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody. Dodajemy do puree jagodowego. 
Gdy galaretka zacznie tężeć, nakładamy do połowy pierścieni. Odstawiamy do lodówki.
3. Czekoladę rozdrabniamy. Śmietanę (150ml) zagotowujemy, żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Gorącą śmietaną zalewamy czekoladę, mieszamy. Dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy resztę śmietany - 300ml. Mieszamy delikatnie z masą czekoladową. Napełniamy foremki.


4. Przygotowujemy tortenguss. Proszek rozpuszczamy w 250ml zimnej wody, dodajemy 2 łyżki cukru, gotujemy. Dodajemy sok jagodowy (mniej lub więcej, aż uzyskamy pożądany kolor galaretki). Gdy lekko zacznie tężeć, polewamy musy, odstawiamy do lodówki.


Dekorujemy bezpośrednio przed podaniem.






Smacznego!


4 komentarze:

  1. Same pyszności u Ciebie :) i jeszcze tak pięknie podane.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Mam 2 pytania: 1.co to jest tortenguss? 2.Prosze o dokladne wyjasnienie jak wyciagnac desery z pierscieni cukierniczych,zeby ich nie uszkodzic?

    OdpowiedzUsuń