23.07.2014

LIKIER CZEKOLADOWY

Likier czekoladowy


Kobiecy trunek do popołudniowej kawy, słodki i aromatyczny. Moc likieru sami regulujemy, wlewając mniej lub więcej spirytusu.


Potrzebne składniki:

200g gorzkiej  czekolady
100g mlecznej czekolady
300ml śmietany 30%
szczypta cynamonu w proszku
spirytus (ilość według uznania)





Sposób wykonania:

1.Czekoladę rozdrobniamy i wkładamy  do miseczki. Wsypujemy cynamon.
2. Śmietanę podgrzewamy, zalewamy czekoladę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Studzimy.


3. Wlewamy spirytus, mieszamy, nalewamy do butelek, odstawiamy.






4 komentarze:

  1. Likier zrobiłam jest smaczniutki myślę,że długo nie postoi ...polecam .M.P.P

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo może stać taki likier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że kilka tygodni może postać; w zależności od zawartości alkoholu. Im więcej alkoholu, tym dłużej może stać.
      Proponuję jednak, ze wzgledu na łatwość wykonania, zrobić tylko ilość potrzebną jednorazowo do spożycia. Pozdrawiam

      Usuń