31.03.2014

CASSATA SICILIANA

Cassata Siciliana


Cassata jest to tradycyjne ciasto wywodzące się z okolic Palermo na Sycylii. Są różne odmiany Cassata. 
Cassata Catanese jest tradycyjnym ciastem pieczonym w prowincji Katania. Ser ricotta zapiekany jest miedzy dwoma płatami ciasta. 
Cassatella di Sant Agata jest deserem podobnym do sycylijskiej cassaty. Ciasto pokryte jest zielonym marcepanem i udekorowane kandyzowanymi wiśniami. 

Zamieszczony przeze mnie przepis pochodzi ze strony www.italiannotes.com

 Potrzebne składniki:

na ciasto
4 jajka
160g mąki pszennej
120g cukru pudru
szczpta soli
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
4 łyżki likieru migdałowego

na nadzienie
500g serka ricotta
200g cukru kryształ
100ml wody
50g gorzkiej czekolady
100g kandyzowanych owoców
50g płatków migdałowych
100g pistacji

dodatkowo na dekorację
kilka łyżek konfitury morelowej
400g marcepanu w kolorze pistacjowym
posypka grysik w kolorze pistacjowym
kilka sztuk galaretek

Sposób wykonania:

1. Wykonujemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy żółtka z 60g cukru do białości, dodajemy skórkę cytrynową. Białka ubijamy z reszą cukru i z solą, na puszystą pianę. Łączymy żółtka z pianą, dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy. Pieczemy w tortownicy, około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. (test suchego patyczka)
2. Serek ricotta miksujemy na gładką masę. Z cukru i wody gotujemy syrop. Dalej miksujemy serek, wlewając cienką strużką syrop ( lekko przestudzony). Czekoladę, migdały i pistacje kroimy na drobne kawałki.



 Do serka dodajemy kandyzowane owoce, czekoladę, pistacje i migdały, mieszamy.
3. Z biszkoptu odcinamy, z góry,  krążek około jednego centymetra. Następnie wycinamy ze środka ciasto, zostawiając brzeg około 1-1,5 cm. Ciasto nasączamy lekko rozwodnionym likierem. Wypełniamy nadzieniem.



Przykrywamy nasączonym krążkiem, wkładamy do lodówki.
4. Rozwałkowujemy marcepan, podgrzewamy konfiturę. 



Wyjmujemy ciasto z lodówki, smarujemy je ze wszystkich stron konfiturą i nakładamy marcepan. Szczypcami do dekoracji wyciskamy wzory na krawędziach.



 Dekorujemy galaretkami.



Ciasto dekorujemy posypką.


Z odpowiednią dekoracją, ten deser może być ciastem na powitanie wiosny lub świątecznym ciastem na Wielkanoc. 


Kandyzowane owoce i gorzka czekolada zatopione w serku ricotta i otoczone ciastem biszkoptowym, nasączonym likierem, czyni ten deser wyjątkowym. 




Smacznego!





3 komentarze:

  1. Wando! Ależ to smakowite ciacho!!! Warto wertować strony Twojego bloga, Dla mnie w sam raz na zbliżające się święta. Będzie tylko problem z tym marcepanem na wierzchu. Tzn, dla mnie problem, bo nigdy nic takiego nie robiłam. Ale najwyższa pora spróbować. Marcepan uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)
      Przekonasz się, że z marcepanem to żaden problem, a warto spróbować, życzę powodzenia:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. To taka spolszczona wersja tego ciasta

    OdpowiedzUsuń