08.03.2014

TORCIKOWE TOREBKI

Torcikowe torebki



Ciasteczka dla amatorów masy cukrowej i kremu z kaszy manny. Bardzo efektownie wyglądają i świetnie smakują. 
"Wizualny" pomysł podpatrzyłam w czasopiśmie "Dekoracja Ciast".

Potrzebne składniki:

na biszkopt
4jajka
4 łyżki cukru pudru
100g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

na krem
2 jajka 
200g masła
1/2 l mleka
1 szklanka cukru pudru
ok 7 łyżek kaszy manny
1 łyżka ekstraktu z wanilii

dodatkowo
masa cukrowa plastyczna
barwnik spożywczy 
 (polecam w żelu, są bardzo wydajne, wystarczy lekko zanurzyć w żelu wykałaczkę i potem tylko parę razy ukuć nią masę - minimalna ilość barwnika wystarczy do zabarwienia nawet jednego kilograma masy)



Sposób wykonania:

1. Przygotowujemy biszkopt. 
Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy żółtka z połową cukru na puszystą masę. Ubijamy białka z solą i pozostałym cukrem na puszystą pianę. Łączymy obydwie masy i dodajemy ekstrakt oraz przesianą mąkę. Masę wlewamy do foremki o prostokątnym dnie. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
2. Przygotowujemy krem.
 Masło, w temperaturze pokojowej, ucieramy z dwoma łyżkami cukru. Jajka z pozostałym cukrem ubijamy w kąpieli wodnej, aż będą bardzo puszyste i gęste. Zestawiamy i dalej ubijamy, aż osiągną temperaturę pokojową. Zagotowujemy mleko z kaszką. Papka powinna być bardzo gęsta. Studzimy. Kiedy wszystkie przygotowane składniki kremu będą miały temperaturę pokojową, łączymy je ze sobą. Miksujemy kaszę, dodajemy masło partiami, ciągle miksując, a na koniec dodajemy po łyżce ubitych jajek, aż do wyczerpania. Dodajemy ekstrakt z wanilii.
3. Projektujemy kształt torebek i ustalamy wymiary. Przycinamy odpowiednio biszkopt.



Przekładamy go kremem, smarujemy boki i odstawiamy w chłodne miejsce.



4. Barwimy masę cukrową na niebiesko, wałkujemy (jak widać miałam pomocnicę:)) i przycinamy na wymiary boków.





Masę przykładamy do boków ciasta. Wygładzamy specjalną praską do tortów.
Boki mas cukrowych zlepiamy białkiem. Odpowiednimi nacięciami imitujemy szwy na torebkach.




Wykonujemy wgłębienia w miejscach gdzie zaczyna się "rączka" torebki.




5. Z białej masy cukrowej wycinamy prostokąt, który nakładamy na wierzch torebki.




 Można pomalować go srebrnym pyłem jadalnym, aby nadać mu delikatny połysk.



6. Formujemy małe kwiatki i kuleczki, z których zrobimy imitację rączek torebek.



Może na zdjęciach tak nie wygląda, ale wszystko jest jadalne :) 





... i do tego bardzo smaczne :)


Smacznego!




2 komentarze: