Torcikowe torebki
Ciasteczka dla amatorów masy cukrowej i kremu z kaszy manny. Bardzo efektownie wyglądają i świetnie smakują.
"Wizualny" pomysł podpatrzyłam w czasopiśmie "Dekoracja Ciast".
Potrzebne składniki:
"Wizualny" pomysł podpatrzyłam w czasopiśmie "Dekoracja Ciast".
Potrzebne składniki:
na biszkopt
4jajka
4 łyżki cukru pudru
100g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4jajka
4 łyżki cukru pudru
100g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
na krem
2 jajka
200g masła
1/2 l mleka
1 szklanka cukru pudru
ok 7 łyżek kaszy manny
2 jajka
200g masła
1/2 l mleka
1 szklanka cukru pudru
ok 7 łyżek kaszy manny
1 łyżka ekstraktu z wanilii
dodatkowo
masa cukrowa plastyczna
barwnik spożywczy
(polecam w żelu, są bardzo wydajne, wystarczy lekko zanurzyć w żelu wykałaczkę i potem tylko parę razy ukuć nią masę - minimalna ilość barwnika wystarczy do zabarwienia nawet jednego kilograma masy)
(polecam w żelu, są bardzo wydajne, wystarczy lekko zanurzyć w żelu wykałaczkę i potem tylko parę razy ukuć nią masę - minimalna ilość barwnika wystarczy do zabarwienia nawet jednego kilograma masy)
Sposób wykonania:
1. Przygotowujemy biszkopt.
Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy żółtka z połową cukru na puszystą masę. Ubijamy białka z solą i pozostałym cukrem na puszystą pianę. Łączymy obydwie masy i dodajemy ekstrakt oraz przesianą mąkę. Masę wlewamy do foremki o prostokątnym dnie. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
2. Przygotowujemy krem.
Masło, w temperaturze pokojowej, ucieramy z dwoma łyżkami cukru. Jajka z pozostałym cukrem ubijamy w kąpieli wodnej, aż będą bardzo puszyste i gęste. Zestawiamy i dalej ubijamy, aż osiągną temperaturę pokojową. Zagotowujemy mleko z kaszką. Papka powinna być bardzo gęsta. Studzimy. Kiedy wszystkie przygotowane składniki kremu będą miały temperaturę pokojową, łączymy je ze sobą. Miksujemy kaszę, dodajemy masło partiami, ciągle miksując, a na koniec dodajemy po łyżce ubitych jajek, aż do wyczerpania. Dodajemy ekstrakt z wanilii.
3. Projektujemy kształt torebek i ustalamy wymiary. Przycinamy odpowiednio biszkopt.
Przekładamy go kremem, smarujemy boki i odstawiamy w chłodne miejsce.
4. Barwimy masę cukrową na niebiesko, wałkujemy (jak widać miałam pomocnicę:)) i przycinamy na wymiary boków.
Masę przykładamy do boków ciasta. Wygładzamy specjalną praską do tortów.
Boki mas cukrowych zlepiamy białkiem. Odpowiednimi nacięciami imitujemy szwy na torebkach.
Wykonujemy wgłębienia w miejscach gdzie zaczyna się "rączka" torebki.
5. Z białej masy cukrowej wycinamy prostokąt, który nakładamy na wierzch torebki.
Można pomalować go srebrnym pyłem jadalnym, aby nadać mu delikatny połysk.
6. Formujemy małe kwiatki i kuleczki, z których zrobimy imitację rączek torebek.
Może na zdjęciach tak nie wygląda, ale wszystko jest jadalne :)
Smacznego!
1. Przygotowujemy biszkopt.
Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy żółtka z połową cukru na puszystą masę. Ubijamy białka z solą i pozostałym cukrem na puszystą pianę. Łączymy obydwie masy i dodajemy ekstrakt oraz przesianą mąkę. Masę wlewamy do foremki o prostokątnym dnie. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
2. Przygotowujemy krem.
Masło, w temperaturze pokojowej, ucieramy z dwoma łyżkami cukru. Jajka z pozostałym cukrem ubijamy w kąpieli wodnej, aż będą bardzo puszyste i gęste. Zestawiamy i dalej ubijamy, aż osiągną temperaturę pokojową. Zagotowujemy mleko z kaszką. Papka powinna być bardzo gęsta. Studzimy. Kiedy wszystkie przygotowane składniki kremu będą miały temperaturę pokojową, łączymy je ze sobą. Miksujemy kaszę, dodajemy masło partiami, ciągle miksując, a na koniec dodajemy po łyżce ubitych jajek, aż do wyczerpania. Dodajemy ekstrakt z wanilii.
3. Projektujemy kształt torebek i ustalamy wymiary. Przycinamy odpowiednio biszkopt.
Przekładamy go kremem, smarujemy boki i odstawiamy w chłodne miejsce.
4. Barwimy masę cukrową na niebiesko, wałkujemy (jak widać miałam pomocnicę:)) i przycinamy na wymiary boków.
Masę przykładamy do boków ciasta. Wygładzamy specjalną praską do tortów.
Boki mas cukrowych zlepiamy białkiem. Odpowiednimi nacięciami imitujemy szwy na torebkach.
Wykonujemy wgłębienia w miejscach gdzie zaczyna się "rączka" torebki.
5. Z białej masy cukrowej wycinamy prostokąt, który nakładamy na wierzch torebki.
Można pomalować go srebrnym pyłem jadalnym, aby nadać mu delikatny połysk.
6. Formujemy małe kwiatki i kuleczki, z których zrobimy imitację rączek torebek.
Może na zdjęciach tak nie wygląda, ale wszystko jest jadalne :)
... i do tego bardzo smaczne :)
Smacznego!
dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za tak ... Bombastyczny komentarz :) serdecznie pozdrawiam
Usuń