14.03.2014

MUS PIERŚCIENIOWE TRUSKAWKOWO-WANILIOWE

Musy pierścieniowe truskawkowo-waniliowe




Ostatnio coraz częściej robię puszyste musy i piankowe desery. Ciężkie orzechowe i czekoladowe ciasta poszły w zapomnienie wraz z karnawałem :) 
Każda pora roku i każde święta mają swoje specyficzne wyroby cukiernicze. Jak Wielkanoc - to serniki i mazurki, jak Boże Narodzenie to kruche ciasteczka i torty makowe, itd. 
A co pomiędzy? 
Moja propozycja - musy, koktajle, kremy, budynie, kisiele... czyli delikatne desery!


Potrzebne składniki:

Na biszkopt:
3 jajka
1 żółtko
90g cukru
90g mąki
20g masła
20g oleju roślinnego
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na mus różowy:
500g mrożonych truskawek
2-3 łyżki cukru drobnego
3 płatki żelatyny
250ml śmietany 30%

Na mus biały :
150g białej czekolady
60ml gorącej śmietany 
2 listki żelatyny
300ml śmietany 30%
laska wanilii lub cukier waniliowy

Dodatkowo:
polewa truskawkowa do ciast
kandyzowane bratki
biała czekolada
transfery do czeklady


Sposób wykonania:

1. Robimy biszkopt. Ubijamy jajka i żółtko z cukrem na puszystą masę. Masło łączymy z olejem, delikatnie podgrzewamy, mieszamy, aby składniki połączyły się. Tłuszcz dodajemy do jajek na przemian z mąką, solą i ekstraktem. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 12-15 minut. Studzimy. Foremkami wykrawamy krążki ciasta.
2. Biały mus: 
Śmietanę (60ml) podgrzewamy z ziarenkami wanilii (lub z cukrem waniliowym). Dodajemy żelatynę, namoczoną wcześniej w zimnej wodzie. Czekoladę rozdrabniamy i zalewamy gorącą śmietaną. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostałą śmietanę (300ml)  ubijamy i dodajemy do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady.
3. Na dno foremek wkładamy biszkoptowy krążek. Do każdej foremki nakładamy waniliowo-czekoladowy mus, do połowy wysokości. Wkładamy do lodówki.
4. Różowy mus:
Truskawki rozmrażamy, miksujemy i przecieramy przez sitko.  Przecier słodzimy do smaku. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, odsączamy i rozpuszczamy w mikrofali lub w kilku łyżkach podgrzanego przecieru truskawkowego. Żelatynę dodajemy do przecieru, mieszamy. Ubijamy śmietanę i lekko mieszamy z tężejącym przecierem owocowym. Mus nakładamy do foremek, starając się uzyskać taką samą wysokość jak białego musu. Wkładamy do lodówki.
5. Gdy musy stężeją, polewamy je, lekko podgrzaną, polewą truskawkową i znowu na chwilę wkładamy do lodówki.



6. Desery wyjmujemy z foremek i dekorujemy.



Jak zrobić kandyzowane bratki pokazuję na moim blogu w dziale DEKORACJE



Kandyzowane kwiaty przechowywane w szczelnie zamkniętym naczyniu, w chłodnym miejscu, można trzymać nawet kilka miesięcy.



 Moje kwiatki zachowały się od lata :)



Nie wszyscy mają zaufanie do jadalnych kwiatów, proponuję zatem bratki z masy cukrowej :)



Kwiatki z masy cukrowej wymagają użycia barwników spożywczych ... i dużo więcej pracy.



Należy zabarwić plastyczną masę cukrową barwnikiem spożywczym w trzech odcieniach (lub przynajmniej w dwóch). Masę rozwałkowujemy, wycinamy płatki, przyklejamy białkiem formując kwiatek. 



Dodatkowo nakładamy barwnik, za pomocą pędzelka, aby namalować smugi. 



Mam nadzieję, że moje bratki dobrze imitują oryginały :)


Uwielbiam dekoracje z jadalnych kwiatów. Są smaczne i niezwykle dekoracyjne. W zamrażalniku przechowałam płatki polnych chabrów. 



Wyglądają jak świeże :)



Na górze listek i kwiatek z masy cukrowej.
Wykończenie musów cieniutką otoczką z białej czekolady, nadaje deserowi elegancji, ale nie tylko :)



Przyjemnie komponuje się, w czasie jedzenia, delikatny piankowy mus z chrupiącą czekoladą. Białą czekoladę, po rozpuszczeniu, nanosimy na folię transferową ze wzorem, a potem przyklejamy do ciastka. Dokładnie opisałam to we wpisie CIASTECZKOWE MUSY



Pokazane przeze mnie desery wykonałam w obręczach o średnicy 7 centymetrów.



Takie desery są wystarczające, jako indywidualne ciastko, dla jednej osoby. Wielkość deseru możemy regulować wysokością ciastka. W zależności, czy deser będzie podawany po obfitym obiedzie, czy jako samodzielne danie do wieczornej kawy, zrobimy wyższe, bądź niższe ciastko :)



Deser jest bardzo puszysty i lekki :)



Życzę smacznego!


1 komentarz:

  1. Witam, bardzo podoba mi się ten blog, dlatego nominowałam Cię do Liebster award, więcej znajdziesz tu: http://malekulinaria.blogspot.com/2014/03/dostaam-nominacje-do-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń