30.03.2014

WIENIEC Z GALARETKĄ

Wieniec z galaretką




Pyszny deser zawierający dużo galaretki, owoców i lekkiego kremu, a mało ciasta. Znika w kilka chwil :) Świetny jako przystawka do popołudniowej kawy.*


*przepis własny autorski 

Potrzebne składniki:

biszkopt
1 op galaretki morelowej
300g moreli suszonych
2 łyżki cukru pudru
100ml śmietany 30%
100g serka mascarpone
1 mała puszka mandarynek

do nasączenia
woda z sokiem cytrynowym
kilka łyżeczek cukru
2-3 łyżki likieru cytrynowego





Sposób wykonania:

1. Morele gotujemy w niewielkiej ilości wody (można do smaku trochę posłodzić), aż będą miękkie. Otwieramy puszkę mandarynek. Odcedzamy mandarynki i morele. Płyny przelewamy do miski. Odmierzamy 400ml. Jeśli jest mniej, dolewamy wrzącej wody. Zalewamy tym  galaretkę, mieszamy do rozpusczenia żelatyny, zawartej w galaretce. W misce, o średnicy zbliżonej do średnicy otworu w biszkoptowej obręczy, układamy morele i zalewamy galaretką. Odstawiamy do stężenia.
2. Z całego biszkoptu wykrawamy środek (może potem posłużyć nam jako mini torcik), zostawiając obręcz ciasta. 


Kroimy obręcz poziomo, na dwie obręcze. Ciasto nasączamy ponczem.
3. Ubijamy śmietanę, dodając na końcu cukier. Mieszamy z serkiem mascarpone. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego. 



4. Składamy ciasto. Na talerzu kładziemy jedną obręcz, nasączamy ją. W środku umieszczamy zastygniętą galaretkę z owocami. Za pomocą rękawa nakładamy krem na obręczy. 


Nakładamy drugą obręcz, znowu nasączamy i dekorujemy kremem. 


Na wierzchu dekorujemy mandarynkami.


Ciasto jest niezwykle puszyste, wilgotne. Owoce dodają w smaku rześkośći.



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz