Kardamonu jest w tych babeczkach właściwie tylko szczypta, jednak jego aromat jest tak wyraźny, że przebija się ponad wszystkie aromaty i smaki. Zielony kardamon, którego użyłam, ma intensywnie aromatyczny, lekko żywiczny zapach. Nadaje babeczkom orientalny charakter.
Kardamon pochodzi z Indii, jest po szafranie i wanilii, najdroższą rośliną świata.
Przepis pochodzi, z małymi zmianami, z bloga polskaarabka.blogspot.com.
Potrzebne składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki kardamonu
1 kostka masła
1 szklanka brązowego cukru
3 jajka
1/2 szklanki jogurtu
1/3 szklanki miodu
1/4 szklanki świeżego soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
na syrop
sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
Sposób wykonania:
1. Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając.
2. Do miski wlewamy jogurt, miód, sok pomarańczowy i mieszamy.
3. Do drugiej miski wsypujemy sypkie składniki: mąkę, skrobię, proszek, sodę, kardamon.
4. Do utartego masła z jajkami dodajemy na przemian mokre i sypkie produkty. Dokładnie mieszamy.
5. Masę wylewamy do foremek w kształcie babeczek. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni (test suchego patyczka). Babeczki wykładamy do wystudzenia na kratkę.
6. Robimy syrop. Podgrzewamy miód z sokiem pomarańczowym i wodą z kwiatów pomarańczy, aż do zagotowania. Polewamy jeszcze ciepłe babeczki syropem, aż do momentu, kiedy zostanie cały zapas wchłonięty do ciastek. Babeczki będą mocno wilgotne i przesiąknięte zapachem kwiatów pomarańczy.
To wyjątkowe ciastka - smaczne i aromatyczne, niespotykane w europejskich cukierniach. Bardzo delikatne i "puchate".
Można podawać je z bitą śmietaną i owocami. Dodatkowo podałam na talerzu, własnej roboty, konfiturę z czarnej porzeczki.
Babeczki można polać też lukrem ( cukier puder utarty z wodą z kwiatów pomarańczy) i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Takie babeczki to idealne ciastka wielkanocne. Są dużo lżejsze niż tradycyjne, polskie, drożdżowe baby wielkanocne.
Skórka pomarańczowa podkreśla, jeszcze bardziej, aromat pomarańczowy.
Smacznego!
Kardamon pochodzi z Indii, jest po szafranie i wanilii, najdroższą rośliną świata.
Przepis pochodzi, z małymi zmianami, z bloga polskaarabka.blogspot.com.
Potrzebne składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki kardamonu
1 kostka masła
1 szklanka brązowego cukru
3 jajka
1/2 szklanki jogurtu
1/3 szklanki miodu
1/4 szklanki świeżego soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
na syrop
sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
Sposób wykonania:
1. Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając.
2. Do miski wlewamy jogurt, miód, sok pomarańczowy i mieszamy.
3. Do drugiej miski wsypujemy sypkie składniki: mąkę, skrobię, proszek, sodę, kardamon.
4. Do utartego masła z jajkami dodajemy na przemian mokre i sypkie produkty. Dokładnie mieszamy.
5. Masę wylewamy do foremek w kształcie babeczek. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni (test suchego patyczka). Babeczki wykładamy do wystudzenia na kratkę.
6. Robimy syrop. Podgrzewamy miód z sokiem pomarańczowym i wodą z kwiatów pomarańczy, aż do zagotowania. Polewamy jeszcze ciepłe babeczki syropem, aż do momentu, kiedy zostanie cały zapas wchłonięty do ciastek. Babeczki będą mocno wilgotne i przesiąknięte zapachem kwiatów pomarańczy.
To wyjątkowe ciastka - smaczne i aromatyczne, niespotykane w europejskich cukierniach. Bardzo delikatne i "puchate".
Można podawać je z bitą śmietaną i owocami. Dodatkowo podałam na talerzu, własnej roboty, konfiturę z czarnej porzeczki.
Babeczki można polać też lukrem ( cukier puder utarty z wodą z kwiatów pomarańczy) i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Takie babeczki to idealne ciastka wielkanocne. Są dużo lżejsze niż tradycyjne, polskie, drożdżowe baby wielkanocne.
Skórka pomarańczowa podkreśla, jeszcze bardziej, aromat pomarańczowy.
Smacznego!
Rewelacyjne są te babeczki.
OdpowiedzUsuńTo musi być wspaniałe zrobię to Teresa
OdpowiedzUsuń