27.03.2014

BABECZKI KARDAMONOWE

Babeczki kardamonowe



Kardamonu jest w tych babeczkach właściwie tylko szczypta, jednak jego aromat jest tak wyraźny, że przebija się ponad  wszystkie aromaty i smaki. Zielony kardamon, którego użyłam, ma intensywnie aromatyczny, lekko żywiczny zapach. Nadaje babeczkom orientalny charakter.
Kardamon pochodzi z Indii, jest po szafranie i wanilii, najdroższą rośliną świata.

Przepis pochodzi, z małymi zmianami, z bloga polskaarabka.blogspot.com.





Potrzebne składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki kardamonu
1 kostka masła
1 szklanka brązowego cukru
3 jajka
1/2 szklanki jogurtu
1/3 szklanki miodu
1/4 szklanki świeżego soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy

na syrop
sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy

Sposób wykonania:

1. Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając.
2. Do miski wlewamy jogurt, miód, sok pomarańczowy i mieszamy.
3. Do drugiej miski wsypujemy sypkie składniki: mąkę, skrobię, proszek, sodę, kardamon.
4. Do utartego masła z jajkami dodajemy na przemian mokre i sypkie produkty. Dokładnie mieszamy.
5. Masę wylewamy do foremek w kształcie babeczek. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni (test suchego patyczka). Babeczki wykładamy do wystudzenia na kratkę.
6. Robimy syrop. Podgrzewamy miód z sokiem pomarańczowym i wodą z kwiatów pomarańczy, aż do zagotowania. Polewamy jeszcze ciepłe babeczki syropem, aż do momentu, kiedy zostanie cały zapas wchłonięty do ciastek. Babeczki będą mocno wilgotne i przesiąknięte zapachem kwiatów pomarańczy. 



To wyjątkowe ciastka - smaczne i aromatyczne, niespotykane w europejskich cukierniach. Bardzo delikatne i "puchate".



Można podawać je z bitą śmietaną i owocami. Dodatkowo podałam na talerzu, własnej roboty, konfiturę z czarnej porzeczki. 
Babeczki można polać też lukrem ( cukier puder utarty z wodą z kwiatów pomarańczy) i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.



Takie babeczki to idealne ciastka wielkanocne. Są dużo lżejsze niż tradycyjne, polskie, drożdżowe baby wielkanocne. 



Skórka pomarańczowa podkreśla, jeszcze bardziej, aromat pomarańczowy.
Smacznego!


2 komentarze: