Chleb żytni z siemieniem na zakwasie
Pieczenia chleba, to nie jest akurat moja bajka, ale ten jest wyśmienicie smaczny, więc podzielę się przepisem na moim blogu :) Przepis dostałam od mojej znajomej, podobnie jak zakwas. Wątpię, czy udałoby mi się wychodować samodzielnie zakwas do chleba. Podobno jest to bardzo proste, ale wymagana jest stała temperatura, około 25 stopni. Ze spełnieniem tego warunku, w moim domu, miałabym kłopot :)
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
400ml ciepłej wody
1 op drożdży instat
1 łyżeczka cukru drobnego
400g mąki pszennej typu 450
150g mąki żytniej razowej typu 2000
50g mąki pszennej typu 650
200g zakwasu
2 łyżki octu balsamicznego ciemnego
1i 1/2 łyżeczki soli
3-4 łyżki ziaren siemienia lnianego
dodatkowo
żółtko do posmarowania chleba przed pieczeniem
Sposób wykonania:
1. Do dużej miski wsypujemy drożdże i cukier, zalewamy ciepłą wodą i mieszamy. Odstawiamy na kilkadziesiąt minut.
2. Po tym czasie dodajemy do miski zakwas, mąkę pszenną typu 450, sól i ocet. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na około pół godziny.
3. Łączymy mąkę żytnią z mąką pszenną typu 650 i z siemieniem, dosypujemy do miski z ciastem. Wyrabiamy ręką lub drewnianą chochlą. Ciasto wykładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia, na około dwie godziny.
4. Roztrzepujemy żółtko z łyżką wody lub mleka i smarujemy ciasto po wierzchu.
5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy jeszcze 45 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Chleb kroimy jak całkowicie wystygnie.
5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy jeszcze 45 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Chleb kroimy jak całkowicie wystygnie.
Bardzo smakowicie wygląda chlebek ,więc jutro , będę go piekła pozdrawiam Teresa
OdpowiedzUsuń