21.03.2014

TORT SEZAMOWO-CHAŁWOWY

Tort sezamowo-chałwowy



Wyjątkowo smaczny tort z aromatem prażonego sezamu. Podobny tort w swojej ofercie ma cukiernia Słodki-Słony Magdy Gessler. 
W internecie, na wielu stronach, pojawia się przepis Piotra Adamczyka na to ciasto. Mój przepis jest kompilacją tych przepisów i ... moich przemyśleń :) Tort jest według tego przepisu tak dobry, że sama zjadłam go ... o niebo za dużo :)




Potrzebne składniki:

ciasto biszkoptowe
400g krem dulce de leche
200g serka mascarpone
200g białego sezamu
150g chałwy waniliowej

na poncz
1/3 szklanki mleka
1/2 szklanki likieru Bailey's

do dekoracji
chałwa, sezam, krem dulce de leche





Sposób wykonania:

1. Sezam prażymy lekko na patelni, studzimy.
2. Chałwę rozdrabniamy i miksujemy na gładko.
3. Serek mascarpone miksujemy z kremem dulce de leche, dalej miksując dodajemy partiami chałwę. Dodajemy sezam, mieszamy.
4. Biszkopt kroimy na krążki, nasączamy likierem zmieszanym z mlekiem. Przekładamy kremem. 
5. Ciasto obsypujemy sezamem. 


Dekorujemy według swojego uznania.


Smacznego!


1 komentarz:

  1. wygląda wspaniale i bardzo smakowicie ! A.G

    OdpowiedzUsuń