Tort sezamowo-chałwowy
Wyjątkowo smaczny tort z aromatem prażonego sezamu. Podobny tort w swojej ofercie ma cukiernia Słodki-Słony Magdy Gessler.
W internecie, na wielu stronach, pojawia się przepis Piotra Adamczyka na to ciasto. Mój przepis jest kompilacją tych przepisów i ... moich przemyśleń :) Tort jest według tego przepisu tak dobry, że sama zjadłam go ... o niebo za dużo :)
W internecie, na wielu stronach, pojawia się przepis Piotra Adamczyka na to ciasto. Mój przepis jest kompilacją tych przepisów i ... moich przemyśleń :) Tort jest według tego przepisu tak dobry, że sama zjadłam go ... o niebo za dużo :)
Potrzebne składniki:
ciasto biszkoptowe
400g krem dulce de leche
200g serka mascarpone
200g białego sezamu
150g chałwy waniliowej
na poncz
1/3 szklanki mleka
1/2 szklanki likieru Bailey's
do dekoracji
chałwa, sezam, krem dulce de leche
Sposób wykonania:
1. Sezam prażymy lekko na patelni, studzimy.
2. Chałwę rozdrabniamy i miksujemy na gładko.
3. Serek mascarpone miksujemy z kremem dulce de leche, dalej miksując dodajemy partiami chałwę. Dodajemy sezam, mieszamy.
4. Biszkopt kroimy na krążki, nasączamy likierem zmieszanym z mlekiem. Przekładamy kremem.
5. Ciasto obsypujemy sezamem.
Dekorujemy według swojego uznania.
Smacznego!
wygląda wspaniale i bardzo smakowicie ! A.G
OdpowiedzUsuń