Ciastka daktylowe
Wspaniałe ciastka przypominające konsystencją brownie, tylko jeszcze od nich smaczniejsze :) Dodatek daktyli powoduje, że są lepkie i aromatyczne. Niewielki dodatek cynamonu sprawia, że orientalny smak i zapach daktyli, w ciastkach, jest jeszcze bardziej wyraźny.
na podstawie przepisu z bloga mojekucharzenie.blox.pl ( z przeróbkami)
Potrzebne składniki:
na ciasto
200g daktyli
430ml wody
1 łyżeczka sody
80g masła w temperaturze pokojowej
120g cukru pudru
2 jajka
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30g gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
na polewę
50g śmietanki
2 łyżki syropu karmelowego
50g białej czekolady
2 łyżki masła
do dekoracji
pokruszone płatki migdałowe
Sposób wykonania:
1. Wyjmujemy pestki z daktyli, rozdrabniamy, przekładamy do rondelka, zalewamy wodą i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Po rozgotowaniu daktyli, miksujemy je, dodajemy sodę, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Studzimy.
2. Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajka, dalej miksujemy.
3. Łączymy sypkie produkty: mąkę, proszek, kakao, cynamon, sól.
4. Do maślanej masy dodajemy na przemian pulpę daktylową i sypkie produkty.
5. Masą napełniamy foremki, wcześniej wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto można też upiec w tortownicy lub innych formach, należy wtedy odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut (test suchego patyczka).
Kontrolujemy czas pieczenia, aby ciastka nie były za bardzo przesuszone.
Studzimy na kratce.
6. Robimy polewę. Do rondelka wkładamy syrop, śmietanę i masło. Podgrzewamy, cały czas mieszając. Odstawiamy i dodajemy czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy.
7. Ciastka polewamy polewą i posypujemy pokruszonymi płatkami migdałowymi.
Ciasto jest bardzo wilgotne, trochę przypomina brownie. Jest lepkie i trochę ciągnące. Jakość tych ciasteczek zależeć będzie od użytych daktyli. Ja kupiłam daktyle na wagę, duże i wilgotne.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz