Musy pierścieniowe na likierze kawowym
Deser dla dorosłych
Mus nie jest może mocno "procentowy", ale wyraźnie wyczuwa się alkohol. Użyłam mało popularnej, w Polsce, odmiany likieru Baileys - with a hint of coffee flavour ( z nutką smaku kawy). Deser jest lekki, piankowy i bardzo aromatyczny.
Potrzebne składniki:
na 6 ciasteczek o średnicy 5 cm
Mus nie jest może mocno "procentowy", ale wyraźnie wyczuwa się alkohol. Użyłam mało popularnej, w Polsce, odmiany likieru Baileys - with a hint of coffee flavour ( z nutką smaku kawy). Deser jest lekki, piankowy i bardzo aromatyczny.
Potrzebne składniki:
na 6 ciasteczek o średnicy 5 cm
6 krążków ciasta biszkoptowego, ciemnego
(na przykład z przepisu na deser z cytrynowym musem, na moim blogu)
100ml likieru kawowego
30g drobnego cukru
5 płatków żelatyny
170g naturalnego jogurtu
300ml ubitej śmietany
do dekoracji
gorzka czekolada
karmelowa kostka
czekoladowa posypka
Sposób wykonania:
1. Podgrzewamy likier z cukrem.Moczymy żelatynę w zimnej wodzie kilka minut. Odsączamy z wody i wkładamy do rondelka z likierem, mieszamy. Dodajemy jogurt i znowu energicznie mieszamy. Następnie dodajemy bitą śmietanę, odkładając 4 łyżki do oddzielnej miseczki. Lekko mieszamy szpatułką. Dwie łyżki otrzymanego musu dodajemy do odłożonej bitej śmietany - z niej będzie dekoracja na wierzchu ciastka.
2. Krążki ciasta układamy na dno foremek. Nakładamy mus. Do rękawa cukierniczego nakładamy bitą śmietanę z musem, odłożoną do dekoracji. Dekorujemy ciastka i odkładamy je do lodówki.
3. Przygotowujemy ozdoby czekoladowe. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i nanosimy łyżką na papier pergaminowy formując "esy floresy" :)
Aby utrwalić kształt ozdoby czekoladowej, można odpowiednio ułożyć papier w filiżance, kieliszku lub innym naczyniu i tak zostawić, aż czekolada stwardnieje.
4. Po wyjęciu ciastka z lodówki wyjmujemy go z foremki, dekorujemy posypką i ozdobami czekoladowymi.
Ozdoby czekoladowe "przylepiamy" do ciastka roztopioną czekoladą.
Talerz, na którym podajemy mus, można udekorować karmelowym syropem.
Mus jest delikatnie piankowy i niezwykle aromatyczny. Wspaniały aromat deseru jeszcze bardziej go uatrakcyjnia :)
Mus można podać w czystej postaci, bez biszkoptowego spodu.
Poniżej wersja deseru w szklaneczkach. Mus polany jest nalewką wiśniową z wiśniami nasączonymi alkoholem. Na wykałaczce oparta jest spirala wykonana z gorzkiej czekolady.
Taki deser może być ciekawą propozycją na wieczorne spotkanie ze znajomymi. Jest lekki, smaczny, aromatyczny i ...lekko upajający :) ... a nie jest upijający! :)
Smacznego!
2. Krążki ciasta układamy na dno foremek. Nakładamy mus. Do rękawa cukierniczego nakładamy bitą śmietanę z musem, odłożoną do dekoracji. Dekorujemy ciastka i odkładamy je do lodówki.
3. Przygotowujemy ozdoby czekoladowe. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i nanosimy łyżką na papier pergaminowy formując "esy floresy" :)
Aby utrwalić kształt ozdoby czekoladowej, można odpowiednio ułożyć papier w filiżance, kieliszku lub innym naczyniu i tak zostawić, aż czekolada stwardnieje.
4. Po wyjęciu ciastka z lodówki wyjmujemy go z foremki, dekorujemy posypką i ozdobami czekoladowymi.
Ozdoby czekoladowe "przylepiamy" do ciastka roztopioną czekoladą.
Talerz, na którym podajemy mus, można udekorować karmelowym syropem.
Mus jest delikatnie piankowy i niezwykle aromatyczny. Wspaniały aromat deseru jeszcze bardziej go uatrakcyjnia :)
Mus można podać w czystej postaci, bez biszkoptowego spodu.
Poniżej wersja deseru w szklaneczkach. Mus polany jest nalewką wiśniową z wiśniami nasączonymi alkoholem. Na wykałaczce oparta jest spirala wykonana z gorzkiej czekolady.
Taki deser może być ciekawą propozycją na wieczorne spotkanie ze znajomymi. Jest lekki, smaczny, aromatyczny i ...lekko upajający :) ... a nie jest upijający! :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz