19.03.2014

MUSY PIERŚCIENIOWE NA LIKIERZE KAWOWYM

Musy pierścieniowe na likierze kawowym



Deser dla dorosłych

Mus nie jest może mocno "procentowy", ale wyraźnie wyczuwa się alkohol. Użyłam mało popularnej, w Polsce, odmiany  likieru Baileys - with a hint of coffee flavour ( z nutką smaku kawy). Deser jest lekki, piankowy i bardzo aromatyczny.


Potrzebne składniki:
na 6 ciasteczek o średnicy 5 cm

6 krążków ciasta biszkoptowego, ciemnego 
(na przykład z przepisu na deser z cytrynowym musem, na moim blogu)

100ml likieru kawowego
30g drobnego cukru
5 płatków żelatyny
170g naturalnego jogurtu
300ml ubitej śmietany

do dekoracji
gorzka czekolada
karmelowa kostka
czekoladowa posypka



Sposób wykonania:

1. Podgrzewamy likier z cukrem.Moczymy żelatynę w zimnej wodzie kilka minut. Odsączamy z wody i wkładamy do rondelka z likierem, mieszamy. Dodajemy jogurt i znowu energicznie mieszamy. Następnie dodajemy bitą śmietanę, odkładając 4 łyżki do oddzielnej miseczki. Lekko mieszamy szpatułką. Dwie łyżki otrzymanego musu dodajemy do odłożonej bitej śmietany - z niej będzie dekoracja na wierzchu ciastka. 
2. Krążki ciasta układamy na dno foremek. Nakładamy mus. Do rękawa cukierniczego nakładamy bitą śmietanę z musem, odłożoną do dekoracji. Dekorujemy ciastka i odkładamy je do lodówki.
3. Przygotowujemy ozdoby czekoladowe. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i nanosimy łyżką na papier pergaminowy formując "esy floresy" :) 




Aby utrwalić kształt ozdoby czekoladowej, można odpowiednio ułożyć papier w filiżance, kieliszku lub innym naczyniu i tak zostawić, aż czekolada stwardnieje.
4. Po wyjęciu ciastka z lodówki wyjmujemy go z foremki, dekorujemy posypką i ozdobami czekoladowymi.



Ozdoby czekoladowe "przylepiamy" do ciastka roztopioną czekoladą.






Talerz, na którym podajemy mus, można udekorować karmelowym syropem.




Mus jest delikatnie piankowy i niezwykle aromatyczny. Wspaniały aromat deseru jeszcze bardziej go uatrakcyjnia :)




Mus można podać w czystej postaci, bez biszkoptowego spodu. 
Poniżej wersja deseru w szklaneczkach. Mus polany jest nalewką wiśniową z wiśniami nasączonymi alkoholem. Na wykałaczce oparta jest spirala wykonana z gorzkiej czekolady.



Taki deser może być ciekawą propozycją na wieczorne spotkanie ze znajomymi. Jest lekki, smaczny, aromatyczny i ...lekko upajający :) ... a nie jest upijający! :)



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz