Sernik z bananami
Świąteczny sernik z bananami, z białą czekoladą i orzeszkami pistacjowymi - wykwintny i smakowity!*
*przepis pochodzi z książki "Wielka Księga Ciast"
Potrzebne składniki:
1000g białego zmielonego białego sera
150g miękkiego masła
3 duże jajka ( lub 4 małe)
160g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 dojrzałe banany
50g białej czekolady
1 op budyniu waniliowego
na polewę
150g białej czekolady
50g śmietanki
2 łyżki masła
1 łyżka syropu z glukozy
dodatkowo:
posiekane orzeszki pistacjowe lub krokant z pistacji
kandyzowana skórka pomarańczowa
migdały w polewie cukrowej
Sposób wykonania:
1. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo jajka oraz pozostałe składniki: zmielony ser, budyń w proszku, banany zgniecione z sokiem cytrynowym, roztopioną czekoladę. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, a ciasto zostawiamy w piekarniku do wystudzenia.
3. Robimy polewę. Syrop i śmietankę podgrzewamy, dodajemy masło, mieszamy. Ciepłą mieszaniną zalewamy czekoladę. Cały czas mieszamy, do chwili, gdy masa będzie gładka. Studzimy.
4. Przestudzoną masą polewamy sernik. Zostawiamy parę łyżek masy do dekoracji. Gdy masa zacznie tężeć nakładamy ją do rękawa cukierniczego i dekorujemy sernik. Boki ciasta obsypujemy pokruszonymi pistacjami.
Na rogach sernika ułożyłam migdały w polewie cukrowej.
Na górze sernik można posypać, pokrojoną drobno, kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Sernik świetnie smakuje z ajerkoniakiem i kawą cappucino :)
*przepis pochodzi z książki "Wielka Księga Ciast"
Potrzebne składniki:
1000g białego zmielonego białego sera
150g miękkiego masła
3 duże jajka ( lub 4 małe)
160g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 dojrzałe banany
50g białej czekolady
1 op budyniu waniliowego
na polewę
150g białej czekolady
50g śmietanki
2 łyżki masła
1 łyżka syropu z glukozy
dodatkowo:
posiekane orzeszki pistacjowe lub krokant z pistacji
kandyzowana skórka pomarańczowa
migdały w polewie cukrowej
Sposób wykonania:
1. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo jajka oraz pozostałe składniki: zmielony ser, budyń w proszku, banany zgniecione z sokiem cytrynowym, roztopioną czekoladę. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, a ciasto zostawiamy w piekarniku do wystudzenia.
3. Robimy polewę. Syrop i śmietankę podgrzewamy, dodajemy masło, mieszamy. Ciepłą mieszaniną zalewamy czekoladę. Cały czas mieszamy, do chwili, gdy masa będzie gładka. Studzimy.
4. Przestudzoną masą polewamy sernik. Zostawiamy parę łyżek masy do dekoracji. Gdy masa zacznie tężeć nakładamy ją do rękawa cukierniczego i dekorujemy sernik. Boki ciasta obsypujemy pokruszonymi pistacjami.
Na rogach sernika ułożyłam migdały w polewie cukrowej.
Na górze sernik można posypać, pokrojoną drobno, kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Sernik świetnie smakuje z ajerkoniakiem i kawą cappucino :)
Wygląda wspaniale i tak pewno smakuje, jesteś mistrzem
OdpowiedzUsuńDziękuję :) ... Rzeczywiście był wyborny, wszystko zależy od przepisu, staram się wyszukiwać ciekawe :)
Usuń