28.04.2014

CIASTO MOCCA ITALIANO

Ciasto Mocca Italiano




Nowoczesne dekorowanie deseru polega na łączeniu wielu kolorów i wielu faktur. Modne są dekoracje z jadalnych kwiatów i wielu owoców w różnych kolorach. Nowoczesny deser powinien składać się z kilku składników o różnych smakach, a przy tym powinien być ... mały, ale na dużym talerzu :)





Potrzebne składniki: 

na ciasto
200g masła w temperaturze pokojowej
200g cukru pudru
4 jajka
200g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g orzechów włoskich
1 łyżka kawy instant
2 łyżki gorącej wody

na krem
4 żółtka 
4 łyżki cukru
2 łyżki kawy instant
500g serka mascarpone

na poncz
1 szklanka mocnej, osłodzonej kawy
3 łyżki brandy

na dekorację
połówki orzechów włoskich
ziarenka kawy oblewane gorzką czekoladą






Sposób wykonania:

1. Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym jajku. 
2. Kawę rozpuszczamy, łączymy sypkie produkty. Do masy maślano-jajecznej dodajemy przesiane suche produkty i kawę. Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy parę łyżek mleka lub wody.
3. Ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni, około 40 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
4. Przygotowujemy krem. Ubijamy żółtka z cukrem. Miksujemy na niskich obrotach serek mascarpone ( tylko oryginalny włoski, bo polski na pewno się zwarzy...inna receptura :)), dodajemy żółtka i kawę. Krem podobnie robimy jak do tiramisu, tylko bez bitej śmietany.




5. Ciasto przekładamy kremem, dekorujemy. Moje ciasto udekorowałam włoskimi orzechami oraz ziarenkami kawy.



Na talerzu, oprócz kawałka ciasta Mocca Italiana, są płatki chabrów, maliny (mrożone, bo świeżych jeszcze w moim ogródku nie ma :)), rumianek z masy cukrowej oraz dekoracje z ciemnej czekolady. Na postumencie  z krążka biszkoptowego umieściłam, własnoręcznie wykonaną, pralinę z białej czekolady nadziewaną kremem cytrynowym.




  Na praliny potrzebujemy białą czekoladę na foremki oraz na ciasto:
200g mąki pszennej
100g cukru drobnego
90ml mleka
80ml oleju rzepakowego
1 duże jajko (lub 2 małe)
60ml soku z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
białko z 6 jajek
130g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego*
kilka łyżek kremu lemon curd

* wspaniały przepis na ciasto biszkoptowe ze strony www.userealbutter.com

W misce mieszamy olej, sok z cytryny, jajko, cukier, mleko, ekstrakt, dodajemy mąkę z proszkiem. Ubijamy białko z cukrem na puszystą pianę i dodajemy do masy. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem, posmarowanym  masłem z obydwóch stron. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z formy, studzimy i wykrawamy kółeczka. 



Foremki do pralinek smarujemy rozpuszczoną czekoladą, czekamy, aż zastygną i nakładamy, do każdej, krem lemon curd. Przykrywamy kółeczkiem biszkoptu i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika.
Praliny mogą stanowić oddzielny deser lub możemy przechować je w zamrażalniku i wykorzystać  do dekorowania innych deserów.



Smacznego!







  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz