05.05.2014

TORT - MUS Z BIAŁEJ I GORZKIEJ CZEKOLADY

Tort - mus z białej i gorzkiej czekolady



Torcik jest wspaniały, czekoladowo-czekoladowy :) 
Zauważcie, że deser jest bez dodatku cukru. Cała słodycz pochodzi od czekolady. Jest prosty w wykonaniu.
Jedynym problem w wykonaniu tego deseru jest ... czas :) 
Tort składa się z 4 warstw. Każdą warstwę wykonuje się oddzielnie. Po zrobieniu każdej warswy deser schładza się.
Składniki na mus i sposób wykonania jest dokładnie taki, jak w poprzednich moich wpisach o musach czekoladowych. Powtórzę jednak wszystko po kolei, aby nie szukać przepisu w poprzednich postach :)




Potrzebne składniki:

150g białej czekolady
150g gorzkiej czekolady
900ml śmietany 30%
6 płatków żelatyny (po 2g każdy)

do dekoracji:
70g serka mascarpone
4 łyżki czekolady mlecznej w proszku
na syrop:
szklanka cukru drobnego
1/4 szklanki wody
oraz orzechy laskowe



Sposób wykonania:

1. Na pierwszą, białą warstwę potrzebujemy: 75g białej czekolady, 75ml śmietany do zagrzania, 150ml śmietany do ubicia (mocno schłodzonej) oraz 1 i 1/2 płatka żelatyny.
Czekoladę łamiemy na drobne kawałki. Śmietanę ubijamy i odstawiamy do lodówki. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Pozostałą śmietanę (75ml) wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Zestawiamy, wsypujemy czekoladę i energicznie mieszamy , aby uzyskać gładką konsystencję. Żelatynę odciskamy i wkładamy do rondelka, dalej mieszamy. Masa powinna być aksamitnie gładka. Jeśli masa osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy bitą śmietanę, delikatnie mieszając szpatułką, do połaczenia się składników. Masę wykładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do zamrażalnika. 
2. W tym czasie przygotowujemy warstwę z gorzkiej czekolady. Potrzebujemy podobne składniki, jak w pierwszej warstwie, tylko zastępujemy białą czekoladę - gorzką. 
Ubijamy 150ml śmietany, odstawiamy do lodówki. Żelatynę  (1 i 1/2 płatka) namaczamy w zimnej wodzie. Gorzką czekoladę ( 75g) rozdrabniamy na małe kawałki. Pozostałą śmietanę (75ml) zagotowujemy, wsypujemy do niej czekoladę. Mieszamy w celu rozpuszczenia czekolady. Odciskamy żelatynę z wody, dodajemy do czekoladowej masy, mieszamy. Po przestudzeniu dodajemy bitą śmietanę, delikatnie mieszamy. 
Wyjmujemy formę z zamrażalnika, nakładamy warstwę musu z ciemnej czekolady. Znowu wkładamy do zamrażalnika. 
3. Wykonujemy czynności dokładnie jak w punkcie pierwszym.
4. Wykonujemy czynności, jak w punkcie drugim.
Możemy usprawnić sobie pracę, ubijając na przykład 600ml śmietany i rozdzielając ją, w równych częściach (po ubiciu), do 4 miseczek. 
Zamrażanie jest także, wielkim usprawnieniem :)
5. Robimy krem do dekoracji. Serek mascarpone rozcieramy z czekoladą w proszku, nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy deser.


6. Do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Podgrzewamy, aż uzyskamy złoty kolor syropu. Odstawiamy. Za pomocą wykałaczki, zatapiamy orzechy laskowe w syropie, pozwalając mu się ciągnąć. Zastygający syrop tworzy piękne kształty i "snuje" się niteczkami za orzechami :) 


W czasie tej zabawy należy tylko uważać, żeby się nie poparzyć (Ja, niestety, palce sobie poparzyłam, ale niegroźnie :)) 
Następnym razem spróbuję wyczarować jakieś "kontrolowane" kształty. 


Tym razem moja dekoracja może nosić nazwę ... szklany torcik:) 
Zapewniam jednak, że te kryształowe niteczki są bardzo smaczne :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz