08.05.2014

TORT ANGIELSKI Z FALBANAMI

Tort angielski z falbanami


Wyśmienity tort z dekoracją z marcepana i masy cukrowej. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :) 
Puszysty biszkopt, puszysty krem... niebo w gębie! 
Dekoracja wykonana jest, przede wszystkim, ze smacznego marcepana, jedynie kwiaty i listki są z masy cukrowej. 


Użyłam masy marcepanowej z zawartością 20% migdałów (produkt z Holandii), dzięki czemu masa jest plastyczna i zarazem bardzo smaczna :)
Dekoracja, w stylu angielskich tortów, jest dodatkiem do ciasta. Można ją zastąpić polewą czekoladową lub dekoracją z kremu.



Potrzebne składniki:

na biszkopt:
4 jajka
100g cukru pudru
80g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego

na krem:
300g masła
300g cukru
7 żółtek
250ml mleka
15g mąki pszennej
1 laska wanilii
250g serka mascarpone
3-4 łyżki kawy instant

na poncz:
szklanka wody
sok z cytryny
cukier

do posmarowania tortu kilka łyżek konfitury morelowej

do dekoracji:
masa marcepanowa
plastyczna masa cukrowa
posypka cukrowa (perełki)


Sposób wykonania:

1. Przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i solą na pianę. Przesiewamy mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia do miski. W następnej miseczce mieszamy żółtka z ekstraktem waniliowym. Do ubitej piany dodajemy na przemian, sypkie produkty i żółtka, delikatnie mieszając. Masę nakładamy do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno, boki tortownicy pozostawiamy bez osłony i bez smarowania tłuszczem). Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni (test suchego patyczka). 



Odstawiamy do przestudzenia w formie.
2. Wykonujemy krem waniliowy. Zagotowujemy mleko z laską wanilii i wydłubanymi z niej ziarenkami. Żółtka z połową (150g) cukru ubijamy na puszystą masę, dodajemy mąkę i dalej ubijamy. Zalewamy mlekiem z wanilią i podgrzewamy, mieszając krem do momentu, aż uzyskamy pożądaną gęstość. Przecieramy przez sitko i odstawiamy do przestudzenia. Masło miksujemy z pozostałym cukrem. W czasie miksowania dodajemy po łyżeczce przestudzonego kremu waniliowego. Krem rozdzielamy do dwóch miseczek. Do jednej części dodajemy kawę, do drugiej serek mascarpone, mieszamy.
3. Tort kroimy na krążki, przekładamy kremami, wkładamy do lodówki.



4. Wałkujemy masę marcepanową. Podgrzewamy konfiturę morelową. Tort smarujemy konfiturą, za pomocą pędzelka, następnie przykrywamy masą marcepanową. Rozwałkujemy masy na falbanki, przyklejamy je do ciasta białkiem, nanoszonym pędzelkiem. 



Najpierw przyklejamy te falbany, które mają być pod spodem.



Dociskamy falbanę na górze.



Nie przejmujemy się miejscami styku falban, kwiatki zamaskują nam te miejsca :)



Z białej masy marcepanowej robimy listki. Nie chciałam wprowadzać nowego koloru dla liści - zielonego. 



Cały tort jest w kolorach pastelowych : różowym, niebieskim, białym :) Perełki też dobrałam w tych kolorach.



Podobnie przyklejamy kwiatki, listki i perełki cukrowe.



Dekorując tort musimy pamiętać, żeby prezentował się pięknie z każdej strony :)



Z tyłu także musi wyglądać pięknie :)




 Tort przechowujemy w chłodnym miejscu.



Masa marcepanowa chłonie wilgoć, więc jeśli tort przechowujemy w lodówce należy go przykryć kloszem.



Smacznego!


1 komentarz:

  1. Jest po prosu cudowny ,pozdrawiam i podziwiam Teresa

    OdpowiedzUsuń