27.05.2014

PTYSIE Z KREMEM

Ptysie z kremem




Ptysie to kolejny wspaniały francuski wynalazek cukierniczy sprzed czterech wieków. Jego orginalna nazwa brzmi "Petit Choux", o wymowie "pti-szu", spolszczone na "pty-sie". Znane są również jako "profiterole".
Zazwyczaj wypełnia się je kremem waniliowym, bitą śmietaną lub puddingiem. Wybór należy do Was.


Przepis, który Wam podaję jest na zawsze niezawodnie,  wspaniałe ciasto ptysiowe. 

No to pieczemy! :-)






Potrzebne składniki:

250ml wody
125g masła
170g mąki pszennej
4 jajka
szczypta soli

na krem ajerkoniakowy:
1 opakowanie kremu budyniowego tzw. 3 minutowy
200ml mleka 
200ml ajerkoniaku
150g serka mascarpone
100g ubitej śmietany kremówki




Sposób wykonania:

1. W rondelku zagotowujemy wodę z masłem. Rondelek odstawiamy na blat kuchenny, wsypujemy mąkę i sól, energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Podgrzewamy jeszcze około minuty, mieszając. Jest to sposób wykonania tzw. ciasta parzonego.
2. Ciasto lekko studzimy. Do jeszcze ciepłego ciasta wbijamy po jednym jajku miksując mikserem. Masę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Ciastka powinny nabrać złotego koloru. W czasie pieczenia nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika. Po 20 minutach można obniżyć temperaturę do 180 stopni.



3. Przygotowujemy krem. Łączymy mleko z ajerkoniakiem, mieszamy. Dodajemy proszek kremu budyniowego, miksujemy trzy minuty. Do kremu dodajemy serek, dokładnie mieszając. Następne dodajemy bitą śmietanę, znowu delikatnie mieszamy. Napełniamy ptysie za pomocą szprycy cukierniczej. 
W wersji dla dzieci, napełniamy ptysie samą bitą śmietaną.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz