Tort na Dzień Matki
Wyjątkowy tort czekoladowo-czekoladowy :)
Wspaniały przepis na czekoladowy biszkopt ze strony internetowej japońskiej (używany wcześniej przeze mnie).
Tort miał imitować koszyczek z ziemią i fiołkami. Czy tak wygląda? :)
Potrzebne składniki:
Wspaniały przepis na czekoladowy biszkopt ze strony internetowej japońskiej (używany wcześniej przeze mnie).
Tort miał imitować koszyczek z ziemią i fiołkami. Czy tak wygląda? :)
Potrzebne składniki:
3 jajka
1 żółtko
90g cukru drobnego
40g mąki pszennej
40g gorzkiego kakao
20g czekolady w proszku
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20g masła
20g oleju z pestek winogron
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
na krem:
300g masła w temperaturze pokojowej
200g czekolady mlecznej
200g śmietany 30%
125g serka mascarpone
dodatkowo:
konfitura z czarnej porzeczki (domowej roboty lub konfitura 100% z Łowicza)
Masa marcepanowa zielona
plastyczna masa cukrowa w kolorze fiołków
Sposób wykonania:
1. Jajka, żółtko i cukier ubijamy w kąpieli wodnej. Do miski wsypujemy mąkę, proszek, sól, kakao, czekoladę. Mieszamy. Masło topimy, łączymy z olejem i ekstraktem. Do jajek dodajemy sypkie produkty i tłuszcz. Mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut (test suchego patyczka).
Po przekrojeniu ciasta widać, że ma piękny kolor i wspaniałą pulchną strukturę.
2. Robimy krem. Masło ubijamy . Śmietanę podgrzewamy, zalewamy czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści, studzimy. Ubijając masło, dodajemy masę czekoladową. Na koniec dodajemy serek mascarpone.
2. Robimy krem. Masło ubijamy . Śmietanę podgrzewamy, zalewamy czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści, studzimy. Ubijając masło, dodajemy masę czekoladową. Na koniec dodajemy serek mascarpone.
3. Ciasto kroimy na krążki. U mnie wyszło 6 krążków. Przekładamy na przemian, kremem i konfiturą.
Cienko smarujemy tort kremem z każdej strony.
Dzięki przełożeniu tortu konfiturami ciasto jest wilgotne i nie jest "przesłodzone".
Pozostały krem wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy boki tortu.
Na bokach robimy tzw koszyczek.
Cienko smarujemy tort kremem z każdej strony.
Dzięki przełożeniu tortu konfiturami ciasto jest wilgotne i nie jest "przesłodzone".
Pozostały krem wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy boki tortu.
Na bokach robimy tzw koszyczek.
4. Wykonujemy ozdoby. Z masy marcepanowej robimy listki, a z masy plastycznej robimy fiołki.
Żółte środki można zrobić z dowolnej masy, przyklejamy je do kwiatka białkiem.
Dekorujemy tort. Na wierzch tortu nasypujemy okruszki ciasta - imitacja ziemi :)
Ciasto świetnie smakuje z kawą cappuccino. W dniu tak uroczystym, jak Święto Matki, tort powinien być podany z bukietem kwiatów :)
Żółte środki można zrobić z dowolnej masy, przyklejamy je do kwiatka białkiem.
Dekorujemy tort. Na wierzch tortu nasypujemy okruszki ciasta - imitacja ziemi :)
Wszystkim Mamom życzymy wszystkiego najlepszego!
Wyborny tort czekoladowy.palce lizać
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPolecam krem czekoladowy, jest pyszny!
Pozdrawiam:)