Pascha waniliowa
Pascha jest tradycyjnym deserem wielkanocnym.
Razem z mazurkiem, są mocno zakorzenione w tradycji polskich świąt Wielkiej Nocy.
Przepis pochodzi z notatek mojej mamy. Uważam, że jest to oryginalny, starodawny przepis na paschę, ponieważ nie opiera się na kupowaniu gotowców (sera), tylko z podstawowych składników wszystko wykonujemy samodzielnie. Poza tym w deserze nie ma surowych jajek, co dla wielu osób może mieć duże znaczenie (np dla kobiet w ciąży lub karmiących matek).
Potrzebne składniki:
2 litry mleka pełnotłustego
2 szklanki kwaśnej śmietany
6 dużych jajek
250g masła w temperaturze pokojowej
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu wanilii
200g suszonych moreli
50g płatków migdałowych
perłowe cukrowe koraliki
Ponadto potrzebne będą nam, dwie metrowe gazy.
Sposób wykonania:
1. Gotujemy mleko. Jajka mieszamy ze śmietaną. Wlewamy do wrzącego mleka, wolno mieszamy i gotujemy, aż oddzieli się serwatka.
3. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Ucierając masło dodajemy po łyżce otrzymanego serka. Dodajemy ekstrakt z wanilii.
4. Kroimy drobno morele i kruszymy w rękach płatki migdałów. Dodajemy do masy maślano-serowej. Masę wkładamy do specjalnej foremki ( z otworem w dnie) wyłożonej gazą.
Obciążamy talerzem i czymś ciężkim. Zostawiamy na parę godzin w chłodnym miejscu. Paschę wyjmujemy z formy tuż przed podaniem.
Formę odwracamy do góry dnem. Zdejmujemy.
Gazę lekko nawilżamy.
Powoli ściągamy, aby nie oderwały się kawałki paschy wraz z gazą.
Obciążamy talerzem i czymś ciężkim. Zostawiamy na parę godzin w chłodnym miejscu. Paschę wyjmujemy z formy tuż przed podaniem.
Formę odwracamy do góry dnem. Zdejmujemy.
Gazę lekko nawilżamy.
Powoli ściągamy, aby nie oderwały się kawałki paschy wraz z gazą.
Jak to dobrze, że zrobiłaś taką piękną paschę bez sera. Może będę mogła w końcu w tym roku zrobić ten wielkanocny smakołyk? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDorotko warto zrobić, jest przepyszna!
UsuńPozdrawiam serdecznie:)