07.04.2014

PASCHA WANILIOWA

Pascha waniliowa



Pascha jest tradycyjnym deserem wielkanocnym.
 Razem z mazurkiem, są mocno zakorzenione w tradycji polskich świąt Wielkiej Nocy. 
Przepis pochodzi z notatek mojej mamy. Uważam, że jest to oryginalny, starodawny przepis na paschę, ponieważ nie opiera się na kupowaniu gotowców (sera), tylko z podstawowych składników wszystko wykonujemy samodzielnie. Poza tym w deserze nie ma surowych jajek, co dla wielu osób może mieć duże znaczenie (np dla kobiet w ciąży lub karmiących matek).


Potrzebne składniki:

2 litry mleka pełnotłustego
2 szklanki kwaśnej śmietany
6 dużych jajek
250g masła w temperaturze pokojowej
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu wanilii
200g suszonych moreli 
50g płatków migdałowych





do dekoracji

 żółty marcepan
zielony marcepan
perłowe cukrowe koraliki

Ponadto potrzebne będą nam, dwie metrowe gazy.



Sposób wykonania:

1. Gotujemy mleko. Jajka mieszamy ze śmietaną. Wlewamy do wrzącego mleka, wolno mieszamy i gotujemy, aż oddzieli się serwatka.
2. Całość wylewamy na sitko wyłożone gazą. Zostawiamy na sitku parę godzin.



3. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Ucierając masło dodajemy po łyżce otrzymanego serka. Dodajemy ekstrakt z wanilii. 



4. Kroimy drobno morele i kruszymy w rękach płatki migdałów. Dodajemy do masy maślano-serowej. Masę wkładamy do specjalnej foremki ( z otworem w dnie) wyłożonej gazą.



 Obciążamy talerzem i czymś ciężkim. Zostawiamy na parę godzin w chłodnym miejscu. Paschę wyjmujemy z formy tuż przed podaniem.
 Formę odwracamy do góry dnem. Zdejmujemy.



Gazę lekko nawilżamy.



Powoli ściągamy, aby nie oderwały się kawałki paschy wraz z gazą.


Rozwałkowujemy marcepan. Z zielonego marcepana wycinamy listki i trawę, a z żółtego marcepana wycinamy kwiatki.


Próbowałam zrobić z marcepanu kwiaty, tzw ludowe wycinanki, ale uznałam, że nie są ...zachwycające :)


Dekorujemy paschę.
Dekoracje z marcepana wystarczy lekko wcisnąć w paschę.





Smacznego!




2 komentarze:

  1. Jak to dobrze, że zrobiłaś taką piękną paschę bez sera. Może będę mogła w końcu w tym roku zrobić ten wielkanocny smakołyk? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko warto zrobić, jest przepyszna!
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń