25.10.2015

TARTA DYNIOWA - KLASYKA AMERYKAŃSKA

Tarta dyniowa - klasyka amerykańska



To jest przepis na tradycyjną tartę amerykańską pumpkin pie. W tym czasie, gdy ja piekłam trochę nietypową tartę dyniową, z serkiem cream cheese, moja córka piekła klasyczną tartę. Poniżej jest przepis, zdjęcia itd, mojej córki. 
Alicja zaskoczyła mnie kilkoma rzeczami. Po pierwsze, wydrążyła tak pięknie dynię, że wykorzystała ją jeszcze do świecy na halloween, oczywiście pięknie ją rzeźbiąc. Po drugie wykorzystała wspaniale pestki dyni, o czym napiszę w tekście. Na zdjęciach widać dwa rodzaje dyni, popularną oraz Muskat (bardziej pomarańczową).



Potrzebne składniki:

na spód:
8 łyżek masła
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżka cukru granulowanego
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/3 szklanki mąki

na nadzienie:
450g puree z dyni
400g mleka kondensowanego słodzonego
2 duże jajka
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki mielonych goździków

Sposób wykonania:

1. Wykonujemy spód do tarty. Masło powinno być zimne. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Na pół godziny przekładamy je do lodówki. Po tym czasie wkładamy do wysmarowanej masłem formy na tartę. Widelcem nakłuwamy dno.


 
Możemy jeszcze wstawić do lodówki.
2. Z dyni wydłubujemy środek starając się nie uszkodzić skóry dyni, z której można zrobić świecznik na halloween. 







Oddzielamy pestki, myjemy je i osuszamy. Z pestek można zrobić świetną przekąskę. Pestki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy solą, pieprzem cayenne i chilli, skrapiamy oliwą z oliwek. 




Prażymy w piekarniku w temperaturze 175 stopni, około 30-40 minut.



Warto spróbować tych chipsów własnej roboty:)
3. Miąższ z dyni przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości, następnie miksujemy blenderem. Studzimy.







4. Wszystkie składniki na nadzienie wkładamy do miski, miksujemy i wylewamy na spód. 



Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 60 minut. 



Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Wkładamy suchy patyczek do ciasta i wyjmujemy. Jeśli nie jest mokry i oblepiony ciastem to znaczy, że ciasto jest gotowe, upieczone.
5. Ciasto studzimy, możemy także ubić śmietanę i udekorować je. 



Wydrążona dynia może nam posłużyć jako świecznik na halloween, wystarczy odpowiednio wykroić otwory i ...zabawa gotowa:)



Dyniowa gęba może być straszna lub ...śmieszna:)


... ale nocą zawsze musi straszyć :)





Dziękuję Alicji za zrobienie i udostępnienie zdjęć z całego procesu przygotowania i pieczenia tarty. Mam nadzieję, że to nie jest ostatnia nasza blogowa współpraca:)


1 komentarz:

  1. Mój synek w zeszłe wakacje mając niespełna 2latka pokochał dynię i teraz jako dumny 3latek dalej zajada ją ze smakiem czy to zupa,dżem czy ciasto:) . Taka tarta pewnie też by mu smakowała a podświetlane dynie by mu przypadły by może za rok bo teraz jest na etapie bania sie wszelkich potworów:(

    OdpowiedzUsuń