Lody pistacjowe
Pierwsze dni października bardzo ciepłe. Można więc pokusić się o przepyszne lody pistacjowe. Smak lodów zależy od gatunku orzechów, powinny być one świeże i zielone. Jeśli kolor lodów będzie mało atrakcyjny, możemy dodać tyci barwnika spożywczego.
Potrzebne składniki:
1/2 szklanki orzechów pistacjowych
2 łyżki golden syropu
125 ml szklanki mleka
375 ml szklanki śmietany
100g szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Sposób wykonania:
1. Orzechy miksujemy z syropem. Dwie łyżki orzeszków możemy zostawić, aby pomieszać z gotowymi lodami.
2. Do rondelka wlewamy mleko, śmietanę i cukier, podgrzewamy. Dodajemy zmiksowane orzechy, mieszamy. Dodajemy ekstrakt. Możemy dodać orzeszki. Studzimy, wkładamy do lodówki na dwie godziny.
3. Masę umieszczamy w maszynce do lodów i dalej postępujemy według instrukcji maszyny. Masę lodową przekładamy do naczynia i przechowujemy w zamrażalniku.
Moje ulubione lody z pistacjowymi to nawet czekoladowe przegrywają:)
OdpowiedzUsuń