01.10.2015

LODY PISTACJOWE

Lody pistacjowe



Pierwsze dni października bardzo ciepłe. Można więc pokusić się o przepyszne lody pistacjowe. Smak lodów zależy od gatunku orzechów, powinny być one świeże i zielone. Jeśli kolor lodów będzie mało atrakcyjny, możemy dodać tyci barwnika spożywczego. 




Potrzebne składniki:

1/2 szklanki orzechów pistacjowych
2 łyżki golden syropu
125 ml szklanki mleka 
375 ml szklanki śmietany
100g szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego


Sposób wykonania:

1. Orzechy miksujemy z syropem. Dwie łyżki orzeszków możemy zostawić, aby pomieszać z gotowymi  lodami. 
2. Do rondelka wlewamy mleko, śmietanę i cukier, podgrzewamy. Dodajemy zmiksowane orzechy, mieszamy. Dodajemy ekstrakt. Możemy dodać orzeszki. Studzimy, wkładamy do lodówki na dwie godziny.


3. Masę umieszczamy w maszynce do lodów i dalej postępujemy według instrukcji maszyny. Masę lodową przekładamy do naczynia i przechowujemy w zamrażalniku.


Smacznego!



1 komentarz:

  1. Moje ulubione lody z pistacjowymi to nawet czekoladowe przegrywają:)

    OdpowiedzUsuń