01.10.2015

DESER Z MAKARONIKÓW Z KREMEM RÓŻANYM

Deser z makaroników z kremem różanym



Znowu makaroniki z przepisu Christophe Michalak, bo nie ma lepszego przepisu! ... według mnie oczywiście:) 
Deser, wizualnie, podpatrzyłam na stronie Pierre Herme, czyli całość powinna być mistrzowska, rzeczywiście taka jest! 
Deser zrobiłam z aromatem różanym, ale równie dobrze można go zrobić, a nawet prościej, z aromatem malinowym. Należy wtedy użyć do kremu, przecieru malinowego.



Potrzebne składniki:

na makaroniki:
150g mączki migdałowej
150g cukru pudru
60g białek

na włoską bezę:
60g białek
150g drobnego cukru
35g wody
kilka kropel soku z cytryny

dodatkowo:
różowy barwnik spożywczy
świeże maliny

na krem:
250g serka mascarpone
150ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu różanego lub wody różanej
barwnik spożywczy

Sposób  wykonania:

1. Cukier puder i migdałową mączkę przesiewamy.
2. Przygotowujemy włoską bezę. Gotujemy wodę z cukrem, nie mieszając, aż osiągnie temperaturę 117 stopni. Ubijamy w misce białka z sokiem z cytryny. Dalej ubijając, wlewamy strużką syrop. Ubijamy tak długo, aż piana będzie miała mniej niż 45 stopni.
3. Do sypkich produktów dodajemy białko, mieszamy. Następnie dodajemy pianę i wolno, dokładnie mieszamy całość. Dodajemy odrobinę barwnika spożywczego, mieszamy.
4. Masę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy okrągłe ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż masa od góry będzie lekko podsuszona ( dotknięta delikatnie palcem, lekko się ugina).
5. Makaroniki pieczemy w temperaturze 140 stopni około 14-16 minut. Ciastka zdejmujemy z papieru po całkowitym wystudzeniu.



6. Ubijamy śmietanę, Oddzielnie miksujemy serek z cukrem, dodajemy ekstrakt i barwnik. Dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy.
7. Na każde ciasteczko nakładamy krem, układamy maliny, nakrywamy drugim makaronikiem. 



Deser, w zasadzie, nie nadaje się do przechowywania. Należy go złożyć bezpośrednio przed konsumpcją.







Smacznego!


1 komentarz: