Musy z białej czekolady z owocową galaretką
Na bazarku spotkałam jeszcze maliny, borówki, truskawki. Nie mogłam się powstrzymać, żeby nie zrobić deseru ...wspomnienie lata:)
Latem byłby to przeciętny deser, dziś jedzony jest ... ekskluzywnym rarytasem:) Choć przyznaję, że coraz więcej sezonowych owoców i warzyw, mamy teraz przez cały rok.
Trudno mi jednak ocenić ich walory ... zdrowotne.
Potrzebne składniki:
na ciasto:
4 jajka
80g mąki pszennej
30g gorzkiego kakao
80g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
na mus:
150g białej czekolady
75ml śmietany 30%
2 listki żelatyny (po 2g)
200ml śmietany 36%
na galaretkę:
1 op galaretki z leśnych owoców
200ml puree z owoców świeżych lub mrożonych (jagód, malin itd)
na dekoracje:
150ml śmietany 30% ubitej
dowolne owoce
Sposób wykonania:
1. Robimy biszkopt kakaowy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą i połową cukru na puszystą pianę. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i ekstraktem. Łączymy mikstury. Dodajemy przesianą mąkę i kakao, lekko mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 18-20 minut (test suchego patyczka). Studzimy i wykrawamy kółka obręczami do musów.
2. Robimy galaretkę. Puree owocowe i 200ml wody gotujemy i rozpuszczamy galaretkę. Studzimy. Lekko tężejącą nalewamy do pierścieni, na około 1/3 wysokości. Na środek wkładamy malinę i pierścienie wkładamy do lodówki.
3. Podgrzewamy śmietanę. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, po dwóch minutach odciskamy, wkładamy do gorącej śmietany. Rozdrabniamy czekoladę. Czekoladę zalewamy śmietaną, rozpuszczamy. Ubijamy pozostałą śmietanę 36%. Gdy masa czekoladowa będzie zimna, dodajemy bitą śmietanę, lekko mieszając. Mus nakładamy do pierścieni na galaretkę i znowu odstawiamy do lodówki.
4. Przed podaniem, musy wyjmujemy z pierścieni, dekorujemy bitą śmietaną i owocami.
Smacznego!
Ale fajny pomysł z malinką w środku:)
OdpowiedzUsuń