28.10.2015

TARTA DYNIOWA Z SEREM

Tarta dyniowa z serem



Przepis na tartę pochodzi ze strony www.foodnetwork.com
Warto korzystać z przepisów amerykańskich, gdy chce się upiec ciasto typowo amerykańskie:)



Potrzebne składniki:

na spód ciasta:
90g ciastek typu digestive
50g stopionego masła

na nadzienie:
250g sera śmietankowego cream cheese (philadelphia)
420g pulpy z dyni
200g cukru drobnego
1 jajko
2 żółtka
150ml śmietany gęstej
60g masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przypraw pumpkin pie (imbir, gałka muszkatołowa)

na krem:
250g sera mascarpone
50g miodu płynnego
2 żółtka
kilka łyżek pulpy dyniowej (w zależności od konsystencji, krem nie może być za rzadki)



Sposób wykonania:

1. Ciastka miksujemy, dodajemy roztopione masło, mieszamy i wykładamy dno i boki formy do tarty. Wkładamy do lodówki.
2. Aby uzyskać pulpę dyniową, dynię obieramy ze skóry, kroimy na kawałki, wyjmujemy pestki i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy zmięknie, miksujemy blenderem. Studzimy.
3. Miksujemy ser na wolnych obrotach miksera lub ręcznie trzepaczką, dodajemy dynię, cukier, sól i przyprawy. Dodajemy, mieszając, jajka, rozpuszczone masło, śmietanę. Wylewamy na spód tarty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 90 minut. Czas pieczenia sami regulujemy wkładając drewniany patyczek do ciasta. Jeśli patyczek nie jest oblepiony ciastem, możemy go wyjmować z piekarnika.



4. Żółtka miksujemy, miód podgrzewamy. Dalej miksując żółtka wlewamy gorący miód, miksujemy jeszcze około 2-3 minuty, dodajemy pulpę dyniową. Miksujemy ser dodając stopniowo jajeczną miksturę. Dekorujemy kremem tartę. 














Smacznego!



2 komentarze: