03.10.2015

TARTALETKI Z SEREM I JABŁKAMI

Tartaletki z serem i jabłkami



Przyjemnie usiąść w jesienny, ciepły dzień na tarasie, wypić dobrą kawę i rozkoszować się smakiem pysznej tartaletki:)
Nadzienie tartaletki to mix szarlotki, sernika i sosu karmelowego ...trzy w jednym, pełna rozkosz ... i do tego te promienie słoneczne! Deser z witaminą D3 :)



Potrzebne składniki:

na ciasto:
300g mąki pszennej krupczatki
200g masła 82%
100g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

na nadzienie z jabłek:
1000g jabłek np. antonówek
4 łyżki soku cytrynowego
cukier według uznania 
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka proszku budyniowego

na nadzienie serowe:
250g białego sera twarogowego
250g serka ricotta
2 jajka
50g kwaśnej śmietany
2 łyżki proszku budyniowego
2 łyżki cukru pudru

na polewę:
100g czekolady karmelowej
60g śmietany 30%
100g dulce de leche

dodatkowo:
kilka orzechów włoskich





Sposób wykonania:

1. Wykonujemy ciasto. Masło siekamy z mąką, solą i cukrem. Dodajemy żółtko i ekstrakt, wyrabiamy i wkładamy do lodówki. Po, około godzinie, wykładamy foremki i pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż ciasto zrumieni się. 



Studzimy.
2. Jabłka obieramy ze skórki, dodajemy sok, cukier i cynamon i gotujemy na wolnym ogniu. Na koniec łyżkę budyniu rozrabiamy z niewielką ilością wody, dodajemy do jabłek, energicznie mieszamy. Studzimy.
3. Wszystkie składniki na masę serową mieszamy.
4. Do korpusów tartaletek wkładamy jabłka, na to nakładamy masę serową. 




Pieczemy około 50 minut w temperaturze 175 stopni. Tartaletki zostawiamy w piekarniku, aby wystudziły się.



5. Robimy polewę. Śmietanę gotujemy, czekoladę rozdrabniamy. Śmietaną zalewamy czekoladę, delikatnie mieszamy, aż czekolada rozpuści się. Dodajemy krem karmelowy, mieszamy. Nalewamy do każdej tartaletki.










Smacznego!



1 komentarz: