Tarta ze śliwkami
Ten deser możemy wykonać w formie tarty lub tartaletek. Najlepiej, na nadzienie, nadają się śliwki węgierki.
Deser jest inspirowany wypiekiem ze strony Pierre Herme.
Przepis na spód robię zazwyczaj z klasycznego już u mnie przepisu 3:2:1 :) Choć tym razem dałam trochę mniej cukru.
Potrzebne składniki:
na ciasto:
300g mąki pszennej krupczatki
200g masła zimnego
70g cukru pudru
1 żółtko
około 50ml lodowatej wody
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu
na nadzienie:
1000g dojrzałych śliwek węgierek
100g zmielonych zblanszowanych migdałów
3 łyżeczki drobnego cukru
200g cukru pudru
około dwie łyżki mleka
Sposób wykonania:
1. Do miski przesiewamy mąkę, cukier, sól, cynamon, dodajemy twarde masło, siekamy. Dodajemy żółtko i wodę, wyrabiamy ciasto. Odkładamy na godzinę do lodówki.
2. Formę na tartę smarujemy masłem, wykładamy ciastem. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Ciasto posypujemy migdałami, układamy śliwki, posypujemy niewielką ilością drobnego cukru, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy około 40 minut.
3. Ucieramy cukier puder z mlekiem, polewamy lukrem lekko przestudzoną tartę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz