Ciasto czekoladowe z czekoladowym musem
Cotillon Chocolat
Ciasto wybitnie dla czekoladoholików:)
Rzadko robię takie ciasta, ale tym razem miałam wyraźnie ochotę na coś bardzo czekoladowego...a takie właśnie jest to ciasto - cotillon chocolat, francuski specjał cukierniczy.
Potrzebne składniki:
na ciasto:
3 jajka
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki kakao
80g cukier puder
70g mąki pszennej tortowej
na mus czekoladowy do przełożenia ciasta:
150g gorzkiej czekolady
150g mlecznej czekolady
20g zaparzonej mocnej kawy
20g koniaku
3 łyżki drobnego cukru
50g cukru pudru
5 jajek
125g śmietany 36%
na polewę:
150g ciemnej czekolady (min. 65% kakao)
200g cukru drobnego
125g wody
Sposób wykonania:
1. Robimy ciasto. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cytryną, dodając partiami cukier. W drugiej misce ubijamy żółtka. Mieszamy delikatnie żółtka z białkami, dodajemy mąkę i kakao. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 40-50 minut (test suchego patyczka).Studzimy.
2. Siekamy czekoladę na drobne kawałki. Topimy w kąpieli wodnej.
Ubijamy żółtka z drobnym cukrem w kąpieli wodnej, dodajemy do przestudzonej czekolady miksując mikserem. Dodajemy kawę i koniak. Ubijamy śmietanę, niezbyt sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszając.
Ubijamy białka z cukrem pudrem i również dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie mieszamy.
3. Ciasto kroimy na krążki, nasączamy herbatą z koniakiem lub likierem pomarańczowym lub innym ponczem. Krążki przekładamy musem, kładąc także mus na górze. Dobrze jest całe ciasto z powrotem umieścić w tortownicy, aby dobrze trzymało kształt. Ciasto wkładamy do zamrażalnika.
4. Robimy polewę czekoladową. Czekoladę rozdrabniamy i topimy w kąpieli wodnej, zestawiamy.
W rondelku podgrzewamy cukier z wodą, około 5-6 minut, nie mieszamy łyżką. Zestawiamy i wlewamy do syropu czekoladę, cały czas mieszając energicznie. Jeśli masa czekoladowa zrobiła się zbyt gęsta (u mnie tak się stało:)), można dodać trochę podgrzanej śmietanki.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, zdejmujemy obręcz od tortownicy, polewamy masą czekoladową i wkładamy do lodówki.
Po pewnym czasie torcik dekorujemy.
Dekoracja z wiórków białej czekolady, karmelu i obłożenie z migdałów.
Dekoracje z kwiatów róży, mięty i lawendy dodadzą uroku każdemu ciastu. Dekorowanie talerzy z deserami, to nowy trend w cukiernictwie.
Smacznego!
Mus bez żelatyny? Nie rozleci się? Dziękuję za przepis, skorzystam w piątek na urodziny syna, jednak bez koniaku;)
OdpowiedzUsuńIzabela C.
Musy bez żelatyny są bardziej kremowe, piankowe...z żelatyną są bardziej sztywne, galaretkowate
UsuńTen torcik jest wyjątkowo smaczny, polecam:)
Dziękuję za odpowiedź:) jeśli mogę to chciałabym jeszcze zasugerować dodawanie obok przepisu rozmiaru tortownicy. Bardzo by to pomogło;)
UsuńSłuszna uwaga, dziękuję:)
UsuńDekoracja majstersztyk:) no i tyle czekolady to ideał dla mnie:) . Dziś już przed 6rano zjadłam 4kostki czekolady:)
OdpowiedzUsuńAgnieszko, jesteś mistrzynią! :))
Usuń