Torcik różowy z malinami
Taki torcik zawsze smakuje: owoce, puszysty biszkopt, bita śmietana i serek mascarpone. To dzisiaj już klasyka:)
Jeśli do tego dodamy dekoracje, to uzyskamy eleganckie ciasto, które może pretendować nawet do tortu urodzinowego:)
Jeśli do tego dodamy dekoracje, to uzyskamy eleganckie ciasto, które może pretendować nawet do tortu urodzinowego:)
Potrzebne składniki:
na biszkopt:
(tortownica o średnicy 16 cm)
4 jajka
100g mąki
80g cukru pudru
1 łyżka wanilii
szczypta soli
na krem:
50ml puree malinowego
500g serka mascarpone
250ml śmietany 30%
kilka łyżek cukru pudru, według uznania
300g świeżych malin
do nasączenia:
sok cytrynowy
woda
cukier
Sposób wykonania:
1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą i 40g cukru pudru. Żółtka ubijamy z ekstraktem z wanilii i pozostałym cukrem. Łączymy obydwie mikstury, mieszając delikatnie łyżką. Wsypujemy mąkę, mieszamy również bardzo delikatnie. Masą napełniamy tortownicę, której dno wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 30 minut (test suchego patyczka). Studzimy nie wyjmując z formy. Po przestudzeniu biszkopt kroimy na kilka krążków. Nasączamy rozwodnionym i osłodzonym sokiem cytrynowym.
2. Śmietankę ubijamy. Miksujemy serek mascarpone z cukrem i puree malinowym (maliny zmiksowane i przetarte przez sitko). Delikatnie łączymy serek ze śmietanką. Jeśli chcemy, aby krem miał bardziej intensywny kolor, można użyć kilka kropel barwnika spożywczego.
3. Nasączone krążki przekładamy kremem, za każdym razem kładąc na krem maliny. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem.
Fantastyczny ! Elegancki, a zarazem na pewno smaczny :) Dziękuję ! Upiekę taki mamie na urodziny :)
OdpowiedzUsuńCudowny torcik i wspaniała prezentacja. :) Wypieki z malinami są niezwykle aromatyczne. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Wandziu. :)
Dziękuję i pozdrawiam:)
UsuńWspaniały gdyby był niebieski to idealny na 15.09 na urodziny mojego synka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuń