25.09.2015

CIASTO SANS RIVAL - HISZPAŃSKI PRZYSMAK

Ciasto Sans Rival - hiszpański przysmak



Wspaniałe ciasto, jedne z najlepszych jakie jadłam. Przepis dostałam od moich przyjaciół z grupy kulinarnej:)



Potrzebna składniki:

na dwie bezy:
6 białek
110g cukru pudru
120g startych orzechów włoskich
1 łyżeczka soku z cytryny

na krem:
320g masła w temperaturze pokjowej
8 żółtek
300g cukru granulowanego
2/3 szklanki wody
2 łyżki likieru pomarańczowego

dodatkowo:
200g płatków migdałowych
50g orzeszków pistacjowych





Sposób wykonania:

1. Ubijamy białka z sokiem z cytryny dodając stopniowo cukier. Po uzyskaniu mocno napowietrzonej piany wsypujemy orzechy i bardzo delikatnie mieszamy masę. Masę rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po kilku minutach obniżamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy około 90 minut. Zostawiamy w piekarniku do przestudzenia.



2. Wykonujemy krem maślano - jajeczny. Miksujemy żółtka do białości. W tym samym czasie nastawiamy wodę z cukrem na syrop. Nie trzeba mieszać. Syrop powinien uzyskać minimum 110 stopni. Dalej ubijając żółtka wlewamy syrop i miksujemy, aż masa osiągnie temperaturę pokojową. Po kawałku dokładamy masło, na koniec wlewamy alkohol. 
3. Płatki migdałowe kładziemy na gorącą patelnię. Szybko mieszając rumienimy płatki na złoty kolor. Musimy bardzo uważać, żeby nie przypalić płatków. Płatki rozsypujemy na papier do pieczenia, żeby wystudziły się. 
4. Blaty bezowe przekładamy kremem, kładziemy na krem warstwę płatków migdałowych. Kremem obkładamy cały tort i dekorujemy płatkami. Ciasto przechowujemy w lodówce.








Smacznego!


2 komentarze: