Tarta z wiśniami
Bardzo smaczna tarta, ciekawe ciasto, bez jajek i bez cukru. Zaskakujący smak tego ciasta, lekko chrupiące, przypomina francuskie, bo lekko listkuje się w czasie jedzenia:)
Przepis pochodzi z rosyjskiej strony (podesłany mojej bratowej na pocztę jako reklamówka).
Jako ciekawostka: odczytałyśmy z bratową przepis napisany bukwami:).. i wszystko zrozumiałyśmy...no, prawie wszystko:)
Ciasto wyszło, ku naszemu zaskoczeniu, naprawdę bardzo smaczne!
Przepis pochodzi z rosyjskiej strony (podesłany mojej bratowej na pocztę jako reklamówka).
Jako ciekawostka: odczytałyśmy z bratową przepis napisany bukwami:).. i wszystko zrozumiałyśmy...no, prawie wszystko:)
Ciasto wyszło, ku naszemu zaskoczeniu, naprawdę bardzo smaczne!
Potrzebne składniki:
na ciasto:
300g mąki pszennej
200g masła
100ml wody z lodem
szczypta soli
kilka kropli soku z cytryny
na nadzienie:
1000g wiśni świeżych lub mrożonych
200g cukru granulowanego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki masła
Sposób wykonania:
1. Zimne masło siekamy w misce z mąką i solą. Dodajemy wodę i sok z cytryny, zagniatamy ciasto, odkładamy na pół godziny do lodówki.
2. Gotujemy syrop z cukrem, przyprawami, szklanką wody lub soku z wiśni. Do 1/4 szklanki wody dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy, dodajemy do syropu, gotujemy około 2 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy wiśnie i ogrzewamy około 3 minuty. Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło i sok z cytryny.
3. Ciasto rozkładamy w formie do tarty, zostawiamy 1/3 ciasta. Na ciasto nakładamy wiśnie. Z pozostałego ciasta rozwałkowujemy paski i nakładamy na nadzienie wiśniowe. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 40 minut, aż paski z ciasta będą w kolorze złotym.
4. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy po całkowitym wystudzeniu.
W takiej postaci wiśnie mogę jeść:)
OdpowiedzUsuń