27.09.2015

TARTALETKI Z JABŁKAMI I KREMEM WANILIOWYM

Tartaletki z jabłkami i kremem waniliowym



Wspaniała alternatywa dla szarlotki lub tarty z jabłkami.  Uwielbiam piec ciastka "indywidualne" :) w pierścieniach lub foremkach do tartaletek. Te ciastka wyjątkowo się do tego nadają, beza przy krojeniu porcji nie łamie się, każdy ma swoją porcję na talerzu. Polecam :)



Potrzebne składniki: 

na ciasto:
300g mąki pszennej 
200g masła
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

na krem:
500ml śmietanki 30%
4 żółtka
80g cukru
1 laska wanilii
35g mąki ziemniaczanej

Na mus jabłkowy:
1000g jabłek antonówka
cukier wg uznania
1 łyżeczka cynamonu

na bezę: 
3 białka
150g cukru drobnego
szczypta soli

Sposób wykonania:

1. W dużej misce zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Wkładamy do lodówki. Foremki smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia. 





Foremki wykładamy ciastem i jeszcze raz wkładamy do lodówki. Po około 15 minutach wyjmujemy, nakłuwamy widelcem dno ciasta w każdej foremce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, około 15-20 minut, aż będą rumiane. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy w foremkach.
2. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na drobne kawałki, wkładamy do rondelka i gotujemy dodając kilka łyżek wody. Słodzimy do smaku. Gotujemy jabłka ciągle mieszając. Studzimy.
3. Robimy krem waniliowy. Gotujemy śmietankę z ziarenkami wanilii. Żółtka miksujemy z cukrem, na koniec dodajemy mąkę i jeszcze chwilę miksujemy. Żółtka zalewamy gorącą śmietanką. Miksturę gotujemy na średnim ogniu, mieszamy, aż krem będzie gęsty. Studzimy.
4. Ubijamy bezę. Białka miksujemy z solą i cukrem na puch.
5. Do foremek, na ciasto, nakładamy najpierw krem waniliowy, potem jabłka, na koniec bezę. 





Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Temperaturę obniżamy do 160-140 stopni (w zależności od piekarnika). Pieczemy około 60 minut, lub dłużej, aż beza będzie wysuszona. Tartaletki zostawiamy jeszcze w piekarniku około 30 minut. 


Ciastka można jeść ciepłe lub wystudzone.  Przechowujemy je  w chłodnym miejscu.



Cztery warstwy: kruche ciasto, aksamitny waniliowy krem, kwaskowate jabłka i delikatna krucha beza, czynią z tego ciastka prawdziwy rarytas!
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz