Tartaletki z jabłkami i kremem waniliowym
Wspaniała alternatywa dla szarlotki lub tarty z jabłkami. Uwielbiam piec ciastka "indywidualne" :) w pierścieniach lub foremkach do tartaletek. Te ciastka wyjątkowo się do tego nadają, beza przy krojeniu porcji nie łamie się, każdy ma swoją porcję na talerzu. Polecam :)
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na ciasto:
300g mąki pszennej
200g masła
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
na krem:
500ml śmietanki 30%
4 żółtka
80g cukru
1 laska wanilii
35g mąki ziemniaczanej
Na mus jabłkowy:
1000g jabłek antonówka
cukier wg uznania
1 łyżeczka cynamonu
na bezę:
3 białka
150g cukru drobnego
szczypta soli
Sposób wykonania:
1. W dużej misce zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Wkładamy do lodówki. Foremki smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia.
Sposób wykonania:
1. W dużej misce zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Wkładamy do lodówki. Foremki smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia.
2. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na drobne kawałki, wkładamy do rondelka i gotujemy dodając kilka łyżek wody. Słodzimy do smaku. Gotujemy jabłka ciągle mieszając. Studzimy.
3. Robimy krem waniliowy. Gotujemy śmietankę z ziarenkami wanilii. Żółtka miksujemy z cukrem, na koniec dodajemy mąkę i jeszcze chwilę miksujemy. Żółtka zalewamy gorącą śmietanką. Miksturę gotujemy na średnim ogniu, mieszamy, aż krem będzie gęsty. Studzimy.
4. Ubijamy bezę. Białka miksujemy z solą i cukrem na puch.
5. Do foremek, na ciasto, nakładamy najpierw krem waniliowy, potem jabłka, na koniec bezę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Temperaturę obniżamy do 160-140 stopni (w zależności od piekarnika). Pieczemy około 60 minut, lub dłużej, aż beza będzie wysuszona. Tartaletki zostawiamy jeszcze w piekarniku około 30 minut.
Cztery warstwy: kruche ciasto, aksamitny waniliowy krem, kwaskowate jabłka i delikatna krucha beza, czynią z tego ciastka prawdziwy rarytas!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz