Mus - piankowy triple torcik
Trzy kolory musu czekoladowego na spodzie z ciasteczek Oreo, ciasto bez pieczenia
Ciąg dalszy moich puszystych ciast. Kilka razy były musy, a dziś piankowy torcik. Ten jednak różni się trochę od pozostałych, oblany jest czekoladową polewą, w której zatopiłam marcepanowe owoce :)
Przepis z BBC Good Food
Ciąg dalszy moich puszystych ciast. Kilka razy były musy, a dziś piankowy torcik. Ten jednak różni się trochę od pozostałych, oblany jest czekoladową polewą, w której zatopiłam marcepanowe owoce :)
Przepis z BBC Good Food
Potrzebne składniki:
na spód:
250g ciastek Oreo
90g roztopionego masła
na mus:
425ml śmietany 30%
po 75g czekolady białej, mlecznej i ciemnej
6 jajek
75g cukru
2 płatki żelatyny (po 2 g)
do dekoracji:
100g gorzkiej czekolady
60g śmietany 30%
owoce z marcepana
Sposób wykonania:
1. Ciastka rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem. wykładamy dno tortownicy. Wkładamy tortownicę do lodówki.
2. Ubijamy śmietanę. Czekoladę ciemną roztapiamy w kąpieli wodnej. Ubijamy 2 żółtka z 25g cukru też w kąpieli wodnej, aż masa podwoi swoją objętość. Odstawiamy na bok i dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy. Po ostygnięciu dodajemy 1/3 ubitej śmietany. Ubijamy 2 białka z solą, dodajemy do czekoladowej masy, bardzo lekko mieszając.
Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
3. Powtarzamy czynności z czekoladą mleczną i białą. Do musu z białą czekoladą dodajemy 2 płatki namocznej w zimnej wodzie i podgrzanej żelatyny. Na koniec wkładamy na około 20 minut do zamrażarki.
4. Robimy polewę, podgrzewamy śmietanę, zalewamy nią czekoladę, mieszamy. Wyjmujemy mus z zamrażalnika, polewamy czekoladową polewą. Dekorujemy owocami z marcepana.
Smacznego!
na spód:
250g ciastek Oreo
90g roztopionego masła
na mus:
425ml śmietany 30%
po 75g czekolady białej, mlecznej i ciemnej
6 jajek
75g cukru
2 płatki żelatyny (po 2 g)
do dekoracji:
100g gorzkiej czekolady
60g śmietany 30%
owoce z marcepana
Sposób wykonania:
1. Ciastka rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem. wykładamy dno tortownicy. Wkładamy tortownicę do lodówki.
2. Ubijamy śmietanę. Czekoladę ciemną roztapiamy w kąpieli wodnej. Ubijamy 2 żółtka z 25g cukru też w kąpieli wodnej, aż masa podwoi swoją objętość. Odstawiamy na bok i dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy. Po ostygnięciu dodajemy 1/3 ubitej śmietany. Ubijamy 2 białka z solą, dodajemy do czekoladowej masy, bardzo lekko mieszając.
Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
3. Powtarzamy czynności z czekoladą mleczną i białą. Do musu z białą czekoladą dodajemy 2 płatki namocznej w zimnej wodzie i podgrzanej żelatyny. Na koniec wkładamy na około 20 minut do zamrażarki.
4. Robimy polewę, podgrzewamy śmietanę, zalewamy nią czekoladę, mieszamy. Wyjmujemy mus z zamrażalnika, polewamy czekoladową polewą. Dekorujemy owocami z marcepana.
Smacznego!
O rany cuda tu robisz:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń