Jagodzianki nowe
To już ostatnie jagody. W lasach jest bardzo sucho z uwagi na duże upały. Nawet krzaki jagód są wyschnięte. Udało mi się jeszcze kupić parę słoików jagód, część przerobiłam na puree i zamroziłam, a część zamroziłam w całości. A oto ostatnie w tym roku jagodzianki ze świeżych jagód. Przepis podobny do poprzedniego, ale trochę zmodyfikowany, dzięki temu surowe ciasto nie lepi się do rąk w czasie wyrabiania bułeczek.
Potrzebne składniki:
600g mąki pszennej
250ml mleka
1 jajko
4 żółtka
100ml gęstej śmietany lub serka homogenizowanego
100g masła
30g świeżych drożdży
200g cukru
szczypta soli
skórka otarta z jednej cytryny
na nadzienie:
500g jagód
2-3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
do smarowania:
żółtko
1 łyżka wody
do smarowania:
żółtko
1 łyżka wody
na lukier:
400g cukru pudru
kilka łyżek mleka
Sposób wykonania:
1. Robimy zaczyn z drożdży, mąki, ciepłego mleka i cukru.
Ubijamy jajko i żółtka z cukrem. Roztapiamy masło. Wszystkie składniki wkładamy do miski, wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Jagody myjemy, osuszamy. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
3. Ciasto wykładamy na blat kuchenny, wyrabiamy. Odrywamy małe kawałki, formujemy placuszki, nakładamy jagody, zawijamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem.
4. Jagodzianki pieczemy w temperaturze 200 stopni około 15 minut.
5. Lekko ciepłe jagodzianki smarujemy lukrem.
1. Robimy zaczyn z drożdży, mąki, ciepłego mleka i cukru.
Ubijamy jajko i żółtka z cukrem. Roztapiamy masło. Wszystkie składniki wkładamy do miski, wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Jagody myjemy, osuszamy. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
3. Ciasto wykładamy na blat kuchenny, wyrabiamy. Odrywamy małe kawałki, formujemy placuszki, nakładamy jagody, zawijamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem.
4. Jagodzianki pieczemy w temperaturze 200 stopni około 15 minut.
5. Lekko ciepłe jagodzianki smarujemy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz