Tort kapelusz
Od dawna kusiło mnie upieczenie ciasta z herbatą matcha. Niestety herbata, którą zamówiłam w internecie nie była dobrej jakości:) Ciasto miało kolor lekko brązowy...powiedziałabym orzechowy :) zamiast oczekiwanego zielonego. Cieszę się jednak, że nie miało to negatywnego wpływu na smak ciasta! Ciasto jest pyszne, a z kremem karmelowym stanowi wyjątkowy smak, karmelowo-orzechowy.
O dekoracji nie będę nic pisała, ci co mnie znają, wiedzą, że to mój konik:) Umieszczam w poście dużo zdjęć, można ocenić pracę.
Potrzebne składniki:
O dekoracji nie będę nic pisała, ci co mnie znają, wiedzą, że to mój konik:) Umieszczam w poście dużo zdjęć, można ocenić pracę.
Potrzebne składniki:
na ciasto:
4 jajka
120g cukru pudru
70g mąki pszennej tortowej
30g mąki ziemniaczanej
10g zielonej herbaty matcha
szczyptę soli
1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
500g sera mascarpone
400g dulce de leche
200g śmietany 30%
na krem do dekoracji:
330g masła solonego
150g smalcu roślinnego crisco
80g śmietany 36%
400g cukru pudru
3 łyżki syropu kukurydzianego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
barwniki spożywcze
na poncz:
1/2 szklanki wody
1/2 cytryny
2 łyżki wódki
Sposób wykonania:
1.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Sypkie produkty: mąki, proszek do pieczenia i herbatę matcha wsypujemy do miseczki. Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy wodę z kwiatów pomarańczy i mieszamy. Białka ubijamy dodając po łyżce cukru. Do piany z białek dodajemy żółtka i sypkie produkty delikatnie mieszając. Masę nakładamy do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Studzimy w formie.
2. Robimy krem do przełożenia ciasta. Mascarpone ubijamy z dulce de leche. Ubijamy śmietanę i delikatnie łączymy z mascarpone.
3. Ciasto kroimy na krążki i nasączamy. przekładamy kremem, zostawiając około jedną czwartą masy. Biszkopt przycinamy od góry kształtując kapelusz.
1.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Sypkie produkty: mąki, proszek do pieczenia i herbatę matcha wsypujemy do miseczki. Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy wodę z kwiatów pomarańczy i mieszamy. Białka ubijamy dodając po łyżce cukru. Do piany z białek dodajemy żółtka i sypkie produkty delikatnie mieszając. Masę nakładamy do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Studzimy w formie.
2. Robimy krem do przełożenia ciasta. Mascarpone ubijamy z dulce de leche. Ubijamy śmietanę i delikatnie łączymy z mascarpone.
3. Ciasto kroimy na krążki i nasączamy. przekładamy kremem, zostawiając około jedną czwartą masy. Biszkopt przycinamy od góry kształtując kapelusz.
4. Robimy krem do dekoracji. Masło i smalec roślinny, w temperaturze pokojowej, ubijamy z cukrem, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy śmietankę po łyżeczce, aż otrzymamy krem o pożądanej konsystencji. Dodajemy ekstrakt i syrop i dalej ubijamy. Następnie krem mieszamy łyżką, żeby uwolnić nadmiar pęcherzyków powietrza. Krem rozdzielamy do tylu miseczek,ile chcemy uzyskać kolorów. Dodajemy barwniki.
Za pomocą worka cukierniczego i odpowiednich końcówek tworzymy z kremu różne kwiaty. Na koniec układamy kwiaty przy nasadzie ciasta i z zielonego kremu wyciskamy listki.
Tort dla królowej Elżbiety idealny:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się to podoba. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie opisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa ❤️
UsuńPozdrawiam serdecznie
Super artykuł. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i również serdecznie pozdrawiam
UsuńSuper artykuł. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa, pozdrawiam
UsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję
UsuńPozdrawiam