01.08.2015

TORT KAPELUSZ

Tort kapelusz




Od dawna kusiło mnie upieczenie ciasta z herbatą matcha. Niestety herbata, którą zamówiłam w internecie nie była dobrej jakości:) Ciasto miało kolor lekko brązowy...powiedziałabym orzechowy :) zamiast oczekiwanego zielonego. Cieszę się jednak, że nie miało to negatywnego wpływu na smak ciasta! Ciasto jest pyszne, a z kremem karmelowym stanowi wyjątkowy smak, karmelowo-orzechowy.
O dekoracji nie będę nic pisała, ci co mnie znają, wiedzą, że to mój konik:) Umieszczam w poście dużo zdjęć, można ocenić pracę.



Potrzebne składniki:

na ciasto: 
4 jajka 
120g cukru pudru
70g mąki pszennej tortowej
30g mąki ziemniaczanej
10g zielonej herbaty matcha
szczyptę soli
1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem:
500g sera mascarpone
400g dulce de leche
200g śmietany 30%

na krem do dekoracji:
330g masła solonego
150g smalcu roślinnego crisco
80g śmietany 36%
400g cukru pudru
3 łyżki syropu kukurydzianego 
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
barwniki spożywcze

na poncz:
1/2 szklanki wody
1/2 cytryny
2 łyżki wódki

Sposób wykonania:

1.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Sypkie produkty: mąki, proszek do pieczenia i herbatę matcha wsypujemy do miseczki. Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy wodę z kwiatów pomarańczy i mieszamy. Białka ubijamy dodając po łyżce cukru. Do piany z białek dodajemy żółtka i sypkie produkty delikatnie mieszając. Masę nakładamy do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Studzimy w formie. 
2. Robimy krem do przełożenia ciasta. Mascarpone ubijamy  z dulce de leche. Ubijamy śmietanę i delikatnie łączymy z mascarpone. 
3. Ciasto kroimy na krążki i nasączamy. przekładamy kremem, zostawiając około jedną czwartą masy. Biszkopt przycinamy od góry kształtując kapelusz. 



Smarujemy cienko dookoła kremem. Resztę kremu wkładamy do rękawa cukierniczego z końcówką cienką, okrągłą. Wyciskamy krem na ciasto i na paterę, żeby imitował rondo kapelusza. 



Wkładamy do lodówki. 

4. Robimy krem do dekoracji. Masło i smalec roślinny, w temperaturze pokojowej, ubijamy z cukrem, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy śmietankę po łyżeczce, aż otrzymamy krem o pożądanej konsystencji. Dodajemy ekstrakt i syrop i dalej ubijamy. Następnie krem mieszamy łyżką, żeby uwolnić nadmiar pęcherzyków powietrza. Krem rozdzielamy do tylu miseczek,ile chcemy uzyskać kolorów. Dodajemy barwniki. 




Za pomocą worka cukierniczego i odpowiednich końcówek tworzymy z kremu różne kwiaty. Na koniec układamy kwiaty przy nasadzie ciasta i z zielonego kremu wyciskamy listki.







Smacznego!



1 komentarz: