Lody karmelowe
Przepyszne lody!
Na zrobienie tych lodów namówiła mnie siostrzenica i jej koleżanka i to był świetny pomysł! To chyba najlepsze lody jakiekolwiek jadłam:)
Przepis zaczerpnęłam z programu telewizyjnego Every Day Gourmet.
Na zrobienie tych lodów namówiła mnie siostrzenica i jej koleżanka i to był świetny pomysł! To chyba najlepsze lody jakiekolwiek jadłam:)
Przepis zaczerpnęłam z programu telewizyjnego Every Day Gourmet.
Potrzebne składniki:
1 i 1/2 szklanki mleka
7 żółtek
3/4 szklanki cukru granulowanego
2 łyżki wody
300 ml śmietany 30%
1-2 łyżeczki soli morskiej
1-2 łyżeczki soli morskiej
Sposób wykonania:
1. Mleko wlewamy do rondelka, zagrzewamy. Żółtka z cukrem ubijamy na puch. Gorącym mlekiem zalewamy zmiksowane żółtka.
2. Z cukru i wody gotujemy karmel o kolorze średnio brązowym. Po uzyskaniu odpowiedniego koloru zestawiamy rondelek, dolewamy śmietanę, wsypujemy sól, energicznie mieszamy.
3. Łączymy obydwie mikstury, mieszamy. Wlewamy do maszyny do lodów i dalej postępujemy według instrukcji maszyny. Lody można przełożyć do szklanego naczynia i przechowywać w zamrażalniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz