Cupcakes z kwiatami
Przepis sławnej w Wielkiej Brytanii cukierniczki, Fiony Cairns. Najbardziej jest ona znana z tego, że zaprojektowała tort weselny pary książęcej Williama i Kate, ma też swój program w telewizji. Bardzo sceptycznie podchodziłam do przepisu na te babeczki, znając gust Anglików na suche ciasta. Myliłam się, ciasto jest wyśmienite, bardzo aromatyczne i wilgotne. Babeczki pachną kardamonem i wyczuwalny jest suptelmie aromat herbaty Earl Grey.
To za sprawą dekoracji podjęłam się pieczenia tych cupcakes, a okazały się tak wyśmienite, że na pewno upiekę je jeszcze raz, przynajmniej jako bazę. Polecam, spróbujcie:)
Potrzebne składniki:
200ml mleka
3 torebki herbaty Earl Grey
kilka ziaren kardamonu
140g masła w temperaturze pokojowej
80g cukru drobnego
20g melasy (lub syropu karmelowego)
skórka otarta z 1 pomarańczy
240g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
na lukier:
500g cukru pudru
sok z cytryny
dodatkowo:
białko
drobny cukier
kwiaty jadalne
Sposób wykonania:
1. Gotujemy mleko. Zestawiamy z palnika, wkładamy torebki herbaty, rozgniecione ziarna kardamonu i rodzynki. Odstawiamy na godzinę. Po tym przecedzamy mleko, wyrzucamy herbatę i ziarna kardamonu.
2. Masło miksujemy z cukrem i melasą. Jajka roztrzepujemy w małej miseczce. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i startą skórkę z pomarańczy.
3. Do masła dodajemy, ciągle miksując, na przemian mąkę i jajka. Na koniec dodajemy mleko. Wsypujemy rodzynki, lekko mieszając ciasto.
4. Przygotowujemy papilotki do cupcakes, napełniamy je ciastem do połowy. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, w nagrzanym piekarniku, około 12-15 minut. Studzimy na kratce.
na lukier:
500g cukru pudru
sok z cytryny
dodatkowo:
białko
drobny cukier
kwiaty jadalne
Sposób wykonania:
1. Gotujemy mleko. Zestawiamy z palnika, wkładamy torebki herbaty, rozgniecione ziarna kardamonu i rodzynki. Odstawiamy na godzinę. Po tym przecedzamy mleko, wyrzucamy herbatę i ziarna kardamonu.
2. Masło miksujemy z cukrem i melasą. Jajka roztrzepujemy w małej miseczce. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i startą skórkę z pomarańczy.
3. Do masła dodajemy, ciągle miksując, na przemian mąkę i jajka. Na koniec dodajemy mleko. Wsypujemy rodzynki, lekko mieszając ciasto.
4. Przygotowujemy papilotki do cupcakes, napełniamy je ciastem do połowy. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, w nagrzanym piekarniku, około 12-15 minut. Studzimy na kratce.
5. Jadalne kwiaty: bratki, róże, lawendę lub inne kwiaty, które nie są pryskane i nawożone chemikaliami płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
6. Cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny, polewamy babeczki.
Na każdą babeczkę nakładamy jeden kwiatek.
Cupcake z bratkiem
Cupcake z różą
Cupcake z płatkiem dzikiej róży
Cupcakes z lawendą
Babeczki stanowią piękny deser do popołudniowej kawy lub ... angielskiej herbaty:)
Smacznego!
Wandziu, cudowne babeczki, bardzo dekoracyjne ozdoby. Zastanawiałam się, którą bym porwała "na pierwszy ogień". Chyba jednak... z różą, choć wszystkie są zachwycające. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Wandziu. Danusia. :)
Dziękuję Danusiu za te miłe słowa:) pozdrawiam
UsuńWyglądają niebywale kusząco a i to dla tego,ze ja nigdy nie jadłam kwiatków więc bym chętnie skosztowała:)
OdpowiedzUsuń