15.08.2017

TORT MALAKOFF

Tort Malakoff


  Dzisiaj przedstawiam Wam austriackie ciasto Malakoff, podobno bardzo popularne w Austrii. Przepis pochodzi z książki "Austrian Desserts and Pastries - 108 classic recipes" autorstwa Dietmar Fercher i Andrea Karrer, z moim zmianami. Tych zmian właściwie jest tak dużo, że można prawie przyjąć, że to mój autorski przepis :)






Potrzebne składniki:

biszkopty

na krem:
4 żółtka
250ml mleka
50g cukru drobnego
20g mąki pszennej
10g mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii
150g masła
2 łyżki rumu

poncz:
200ml mleka
kilka łyżek rumu (według uznania)

dekoracja:
100g czarnej czekolady (90% kakao)
150ml śmietany 30%
groszek ptysiowy
2 łyżki czarnego kakao
poziomki i kwiaty jadalne 
50g płatków migdałowych




Sposób wykonania:

1. Najpierw przygotowujemy krem. Mleko gotujemy z wanilią, którą wcześniej przecinamy i wyjmujemy ziarenka do mleka. Żółtka mieszamy ręczną trzepaczką z cukrem, a potem z mąką. Zalewamy mlekiem żółtka, mieszamy. Przelewamy wszystko do rondelka i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta konsystencja kremu. Krem przenosimy do miseczki, przykrywamy szczelnie folią i studzimy.
2. Miksujemy masło (można dodać jeszcze łyżkę cukru pudru), w czasie miksowania dodajemy po łyżce waniliowego kremu. Na koniec dodajemy alkohol i mieszamy. 
3. W misce umieszczamy zimne mleko i rum. Moczymy biszkopty i układamy w formie. Na biszkopty kładziemy warstwę kremu, kolejną warstwę biszkoptów i pozostały krem. Wkładamy ciasto do lodówki.
4. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
Śmietanę podgrzewamy, czekoladę rozdrabniamy. Gorącą śmietaną zalewamy czekoladę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, na wierzchu układamy groszek ptysiowy, polewamy czekoladą i posypujemy kakao. 





Boki ciasta obsypujemy płatkami migdałowymi. Na wierzchu ciasta układamy dekorację według swojego uznania.










Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz