19.08.2017

CIASTKA TYMIANKOWE Z KROKANTEM

Ciastka tymiankowe z krokantem



  Tymianek do ciasta? Awokado do słodkiego kremu? Ależ tak! To jest pyszne, spróbujcie sami:)

Potrzebne składniki:

na krokant:
150g pasty migdałowej
50g czekolady karmelowej
20g ciastek typu digestive
25g masła
50g migdałów
50g orzechów laskowych

na ciasto:
50g jajek
70g cukru
80g mąki pszennej
2g proszku do pieczenia
75g oliwy z oliwek
10g soku z cytryny
10g świeżego tymianku
25ml mleka


na cremoux malinowe:
250g puree z malin
70g cukru drobnego
75g żółtek
100g masła
7,5g żelatyny w płatkach

na krem :
70g awokado
10g soku z cytryny
10g cukru inwertowanego
120g białej czekolady
30g masła



na warstwę czekoladową:
100g gorzkiej czekolady 

dodatkowo:
folia transferowa

Sposób wykonania:

1. Robimy krokant. Migdały i orzechy siekamy i prażymy na patelni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciastka drobno kruszymy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Masę cienko rozsmarowujemy na blasze i wkładamy do lodówki. Po zastygnięciu wycinamy foremkami prostokąty. Ja mam foremki o wymiarach 5 cm na 9 cm oraz 3,5 cm na 9 cm. Można też wycinać potem, razem z upieczonym ciastem (zdjęcia poniżej).
2. Wykonujemy ciasto. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Tymianek płuczemy i odrywamy listki (gałązki są dosyć twarde), blendujemy go z sokiem z cytryny i z oliwą z oliwek. W drugiej misce miksujemy jajka z cukrem, dodajemy mix z tymiankiem. Na przemian dodajemy do jajek miksturę z tymiankiem, mleko i mąkę z proszkiem. Mieszamy ręczną trzepaczką. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 12-15 minut (test suchego patyczka). Po upieczeniu wykrawamy foremką ciastka. Jeszcze ciepłe przykładamy do krokantu. Odstawiamy w chłodne miejsce.





3. Robimy cremoux malinowe. Ubijamy żółta z cukrem, podgrzewamy puree malinowe. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Zalewamy żółtka puree, przekładamy do rondelka i jeszcze podgrzewamy, mieszając energicznie. Zestawiamy, dodajemy odciśniętą żelatynę. Lekko studzimy. Cały czas mieszając, dodajemy masło. Masę wlewamy do foremek (napełniamy maksymalnie do połowy wysokości) i odstawiamy do zamrażalnika. 

4. Temperujemy czekoladę. Temperowanie jest może trochę żmudne, ale uzyskujemy chrupiące, błyszczące blaty. Wylewamy czekoladę na folię transferową. Gdy lekko zastygnie dzielimy na prostokąty o wymiarach foremek. odstawiamy w chłodne miejsce.



5. Awokado blendujemy z sokiem i cukrem. Powinniście uzyskać piękną, zieloną masę. Ja miałam wyjątkową odmianę żółtego awokado. Masę podgrzewamy, dodajemy do posiekanej czekolady, mieszamy. Dodajemy masło. Masę nakładamy do worka cukierniczego.
6. Składamy ciastka. Złożenia tych ciastek może być inwencją autora. Ja dałam na spód ciasto z krokantem, na to cremoux malinowe, znowu ciasto z krokantem, krem z awokado i tabliczka z czekolady ze złotym wzorem z folii transferowej. Udekorowałam malinami i listkami tymianku.














Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz