22.08.2017

CUPCAKES CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKĄ

Cupcakes czekoladowe ze śliwką 



  Jeśli przepis na cupcakes ... to tylko amerykański:) Czyli składniki sypkie + płynne, lub jak niektórzy mówią: "suche + mokre". To powiedzenie jest dla mnie dziwnym tworem, ale cóż, wiadomo o co chodzi. Ciasteczka dozwolone są od lat osiemnastu, bo śliwki całą noc moczą się w alkoholu :)

Potrzebne składniki:

2 jajka
120g cukru Muscovado
120ml oleju z pestek winogron
120ml mleka
80ml kawy
1 łyżka ekstraktu z wanilii
250g mąki pszennej
50g czarnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100ml wódki
200g śliwek suszonych kalifornijskich

na krem:
200g sera śmietankowego typu philadelphia
200g nutelli

do dekoracji:
30g czarnej czekolady

Sposób wykonania:

1. W przeddzień namaczamy śliwki w alkoholu i zostawiamy w chłodnym miejscu na całą noc. 
2. Wszystkie składniki płynne wkładamy do jednej miski i mieszamy ręczną trzepaczką. Wszystkie składniki sypkie wkładamy do drugiej miski i też mieszamy. Zawartości obydwóch misek łączymy i mieszamy. Masę rozlewamy do foremek na cupcakes, wkładamy do każdej śliwkę. Ja śliwki pokroiłam na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne.
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 20 minut (test suchego patyczka).



4. Miksujemy serek z nutellą, nakładamy na ciastka za pomocą worka cukierniczego. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.











Smacznego!



2 komentarze:

  1. Czyli ja już mogę,osiemnastki już dawno za mną. Uwielbiam śliwki i wszystkie smakołyki z nimi w roli głównej.

    OdpowiedzUsuń