11.08.2017

SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ

Sernik na zimno z galaretką



  Sernik na zimno jest świetną propozycją na lato. Po pierwsze osoba, która go robi nie grzeje swojej kuchni piekarnikiem, a osoba, która go je ma zimny deser prosto z lodówki... u mnie to jest zazwyczaj ta sama osoba ... ups:)
... no bez przesady, nie tylko!



Potrzebne składniki:

na spód:
150g ciastek typu digestive
70g masła

na sernik:
450g serka śmietankowego (3 op. Bieluch)
250g bitej śmietany
2-3 łyżki cukru
6 płatków żelatyny

na warstwę z galaretką:
1 opakowanie galaretki z owoców leśnych
150g malin

na dekorację:
120g sera mascarpone
250ml zimnej śmietany 30%
1-2 łyżki cukru pudru
owoce np. maliny, poziomki 
kilka łyżek puree z malin





Sposób wykonania:

1. Rozpuszczamy masło, ciastka miksujemy na pył. Wyrabiamy masę ciasteczkową i wykładamy nią spód tortownicy (18 cm średnicy). Wkładamy do lodówki. 
2. Miksujemy ser z cukrem. Żelatynę namaczamy na kilka minut w zimnej wodzie, potem zalewamy niewielką ilością gorącego mleka lub wody. Wlewamy do sera, miksujemy. Dodajemy bitą śmietanę i ekstrakt waniliowy, lekko mieszamy. Wykładamy 2/3 na spód ciasta i wkładamy do zamrażalnika. 
3. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody (250 ml). Studzimy. Ostudzoną łączymy z malinami i wylewamy na sernik i znowu wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Galaretką momentalnie się zetnie. Wyjmujemy formę, na wierzch kładziemy pozostałą masę serową. Z puree malinowego robimy kropki na masie serowej. Wykałaczką rozprowadzamy kropki po masie. Ciasto  wkładamy do lodówki (nie do zamrażalnika).








4. Miksujemy ser, śmietanę i cukier. Dekorujemy ciasto.





Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz