08.08.2017

BEZOWE RÓŻYCZKI Z POZIOMKAMI

Bezowe różyczki z poziomkami



  Deser, który bardzo uzależnia:) Jest lekki: beza chrupiąca, słodka, za to owoce kwaskowate, śmietana aksamitna ...niebo w gębie:)...i ten zapach poziomek!

Potrzebne składniki:

na bezę:
100g białek
150g cukru pudru
szczypta soli
barwnik spożywczy czerwony

na krem:
250ml zimnej śmietany 30%
50g sera mascarpone
cukier według uznania

dodatkowo:
poziomki

Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni. Ubijamy bezę z solą, dodajemy po łyżce cukru pudru. Połowę bezy odkładamy, do drugiej dodajemy szczyptę barwnika i jeszcze chwilę miksujemy. Pianę przekładamy, na przemian kolorami, do worka cukierniczego z tylką. Szprycujemy na blachę. Wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy 60 minut, potem obniżamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy 30 minut. Piekarnik wyłączamy, nie otwieramy drzwiczek, zostawiamy bezy, aż wystygną. 




2. Ubijamy śmietanę z serem i cukrem na sztywno. 
3. Na bezę kładziemy śmietanę, posypujemy poziomkami, przykrywamy drugą bezą, kładziemy łyżkę śmietany i jeszcze trochę poziomek.






Smacznego!

  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz