Bezowe różyczki z poziomkami
Deser, który bardzo uzależnia:) Jest lekki: beza chrupiąca, słodka, za to owoce kwaskowate, śmietana aksamitna ...niebo w gębie:)...i ten zapach poziomek!
Potrzebne składniki:
na bezę:
100g białek
150g cukru pudru
szczypta soli
barwnik spożywczy czerwony
na krem:
250ml zimnej śmietany 30%
50g sera mascarpone
cukier według uznania
dodatkowo:
poziomki
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni. Ubijamy bezę z solą, dodajemy po łyżce cukru pudru. Połowę bezy odkładamy, do drugiej dodajemy szczyptę barwnika i jeszcze chwilę miksujemy. Pianę przekładamy, na przemian kolorami, do worka cukierniczego z tylką. Szprycujemy na blachę. Wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy 60 minut, potem obniżamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy 30 minut. Piekarnik wyłączamy, nie otwieramy drzwiczek, zostawiamy bezy, aż wystygną.
2. Ubijamy śmietanę z serem i cukrem na sztywno.
3. Na bezę kładziemy śmietanę, posypujemy poziomkami, przykrywamy drugą bezą, kładziemy łyżkę śmietany i jeszcze trochę poziomek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz