13.08.2017

TARTALETKI Z KREMEM I OWOCAMI

Tartaletki z kremem i owocami



  Kruche ciasto, krem waniliowy i owoce w galaretce zawsze mają swoich zwolenników. Ciastka niezwykle szybko i prosto się robi. 

Potrzebne składniki:

na tartaletki:
300g mąki pszennej krupczatki
200g zimnego masła
80g cukru pudru
4 żółtka
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu z wanilii

na krem waniliowy:
4 żółtka
50g cukru drobnego
30g mąki pszennej
250ml mleka 
1 strąg wanilii
20g masła

dodatkowo:
owoce
kilka łyżek tortenguss lub czerwonej galaretki

Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Wszystkie składniki na tartaletki wyrabiamy jak na kruche ciasto, wkładamy na pół godziny do lodówki. Ciastem wykładamy foremki, pieczemy około 20 minut, do zrumienienia. Studzimy.



2. Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii, żółtka mieszamy z cukrem i mąką, zalewamy gorącym mlekiem i przelewamy całość do rondelka. Gotujemy do uzyskania konsystencji budyniu, cały czas mieszając. Zestawiamy, studzimy do 40 stopni i dodajemy masło, mieszamy. Krem studzimy pod przykryciem z folii. 
3. Krem przekładamy do worka cukierniczego, nakładamy do kruchych babeczek.




 Układamy na wierzchu owoce. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i po stężeniu nakładamy po parę łyżeczek na owoce. Można też owoce zalać galaretką, a po stężeniu nakładać do tartoletek.






Ciastka wkładamy do lodówki.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz