30.10.2015

CUPCAKES - HALLOWEEN

Cupcakes - Halloween



Ciasteczka może nie wyglądają apetycznie, ale są bardzo smaczne. Mają wyglądać obrzydliwie i chyba mi się to udało:)
Przepis na ciasto czekoladowe z colą jest autorstwa Nigelli Lawson.


Potrzebne składniki: 

na ciasto:
200g mąki tortowej
250g cukru pudru
1 łyżeczka proszku
1 jajko
125ml maślanki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
125g masła
2 łyżki kakao
175ml coca coli


na lukier:
225g cukru pudru
30g masła 45ml coca coli
15g kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

na krem:
250g serka śmietankowego typu philadelphia
3 łyżki cukru pudru
3 sztuki ciasteczek oreo

na dekoracje:
cukierki landrynki 
kilka łyżek puree z malin



Sposób wykonania: 

1. Do miski przesiewamy mąkę, cukier, sól i proszek.
2. W drugiej misce mieszamy trzepaczką jajko, maślankę i wanilię.
3. W rondelku podgrzewamy masło, kakao i coca colę. Mieszamy, aby składniki połączyły się.
4. Wszystkie składniki mieszamy, aż utworzy się gładkamikstura ( będzie dosyć rzadka).
5. Nakładamy miksturę do foremek, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 20 minut ( test suchego patyczka).
6. Do rondelka wkładamy masło, kakao i colę, podgrzewamy mieszając. Następnie zestawiamy i doypujemy cukier. Mieszamy. Polewamy cupcakes.





7. Ciastka rozdrabniami na gładko, dodajemy razem z cukrem do serka, miksujemy.
Cupcakes dekorujemy kremem.



8. Cukierki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 150 stopni, obserwujemy. Jak cukierki rozpuszczą się, wyjmujemy i po zastygnięciu łamiemy taflę na drobne kawałki. Dekorujemy babeczki, w sposób jak widać na zdjęciach.





Smacznego wszystkim wampirom:)



28.10.2015

TARTA DYNIOWA Z SEREM

Tarta dyniowa z serem



Przepis na tartę pochodzi ze strony www.foodnetwork.com
Warto korzystać z przepisów amerykańskich, gdy chce się upiec ciasto typowo amerykańskie:)



Potrzebne składniki:

na spód ciasta:
90g ciastek typu digestive
50g stopionego masła

na nadzienie:
250g sera śmietankowego cream cheese (philadelphia)
420g pulpy z dyni
200g cukru drobnego
1 jajko
2 żółtka
150ml śmietany gęstej
60g masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przypraw pumpkin pie (imbir, gałka muszkatołowa)

na krem:
250g sera mascarpone
50g miodu płynnego
2 żółtka
kilka łyżek pulpy dyniowej (w zależności od konsystencji, krem nie może być za rzadki)



Sposób wykonania:

1. Ciastka miksujemy, dodajemy roztopione masło, mieszamy i wykładamy dno i boki formy do tarty. Wkładamy do lodówki.
2. Aby uzyskać pulpę dyniową, dynię obieramy ze skóry, kroimy na kawałki, wyjmujemy pestki i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy zmięknie, miksujemy blenderem. Studzimy.
3. Miksujemy ser na wolnych obrotach miksera lub ręcznie trzepaczką, dodajemy dynię, cukier, sól i przyprawy. Dodajemy, mieszając, jajka, rozpuszczone masło, śmietanę. Wylewamy na spód tarty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 90 minut. Czas pieczenia sami regulujemy wkładając drewniany patyczek do ciasta. Jeśli patyczek nie jest oblepiony ciastem, możemy go wyjmować z piekarnika.



4. Żółtka miksujemy, miód podgrzewamy. Dalej miksując żółtka wlewamy gorący miód, miksujemy jeszcze około 2-3 minuty, dodajemy pulpę dyniową. Miksujemy ser dodając stopniowo jajeczną miksturę. Dekorujemy kremem tartę. 














Smacznego!



25.10.2015

TARTA DYNIOWA - KLASYKA AMERYKAŃSKA

Tarta dyniowa - klasyka amerykańska



To jest przepis na tradycyjną tartę amerykańską pumpkin pie. W tym czasie, gdy ja piekłam trochę nietypową tartę dyniową, z serkiem cream cheese, moja córka piekła klasyczną tartę. Poniżej jest przepis, zdjęcia itd, mojej córki. 
Alicja zaskoczyła mnie kilkoma rzeczami. Po pierwsze, wydrążyła tak pięknie dynię, że wykorzystała ją jeszcze do świecy na halloween, oczywiście pięknie ją rzeźbiąc. Po drugie wykorzystała wspaniale pestki dyni, o czym napiszę w tekście. Na zdjęciach widać dwa rodzaje dyni, popularną oraz Muskat (bardziej pomarańczową).



Potrzebne składniki:

na spód:
8 łyżek masła
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżka cukru granulowanego
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/3 szklanki mąki

na nadzienie:
450g puree z dyni
400g mleka kondensowanego słodzonego
2 duże jajka
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki mielonych goździków

Sposób wykonania:

1. Wykonujemy spód do tarty. Masło powinno być zimne. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Na pół godziny przekładamy je do lodówki. Po tym czasie wkładamy do wysmarowanej masłem formy na tartę. Widelcem nakłuwamy dno.


 
Możemy jeszcze wstawić do lodówki.
2. Z dyni wydłubujemy środek starając się nie uszkodzić skóry dyni, z której można zrobić świecznik na halloween. 







Oddzielamy pestki, myjemy je i osuszamy. Z pestek można zrobić świetną przekąskę. Pestki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy solą, pieprzem cayenne i chilli, skrapiamy oliwą z oliwek. 




Prażymy w piekarniku w temperaturze 175 stopni, około 30-40 minut.



Warto spróbować tych chipsów własnej roboty:)
3. Miąższ z dyni przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości, następnie miksujemy blenderem. Studzimy.







4. Wszystkie składniki na nadzienie wkładamy do miski, miksujemy i wylewamy na spód. 



Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 60 minut. 



Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Wkładamy suchy patyczek do ciasta i wyjmujemy. Jeśli nie jest mokry i oblepiony ciastem to znaczy, że ciasto jest gotowe, upieczone.
5. Ciasto studzimy, możemy także ubić śmietanę i udekorować je. 



Wydrążona dynia może nam posłużyć jako świecznik na halloween, wystarczy odpowiednio wykroić otwory i ...zabawa gotowa:)



Dyniowa gęba może być straszna lub ...śmieszna:)


... ale nocą zawsze musi straszyć :)





Dziękuję Alicji za zrobienie i udostępnienie zdjęć z całego procesu przygotowania i pieczenia tarty. Mam nadzieję, że to nie jest ostatnia nasza blogowa współpraca:)


23.10.2015

TORT - PARTIA SZACHÓW

Tort - partia szachów




Do tego tortu postanowiłam upiec biszkopt genueński (sponge cake genoese). Jest wilgotny i nie potrzebuje w zasadzie żadnego nawilżania. Ten typ biszkoptu używany jest często w Ameryce do weselnych tortów. Jest bardzo smaczny, choć z uwagi na ubijanie jajek na parze, jest bardziej pracochłonny. 
O dekorowaniu tortu nie będę nic pisała, jest to po prostu zabawa, której się, od czasu do czasu, oddaję:) 
Wynik tych zabaw bywa różny, ale w moim przypadku ważniejsze jest ... gonienie króliczka:)

Potrzebne składniki:

na biszkopt:
4 jajka XL (około 70g każde)
125g cukru drobnego
125g mąki pszennej
50g masła
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

na krem:
1 słoiczek (400g) dulce de leche
350g serka mascarpone
100ml śmietany 30%

dodatkowo:
200g gorzkiej czekolady
100ml śmietany 30%
100g masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru pudru
plastyczna masa cukrowa
czekoladowe figurki

Sposób wykonania:

1. Robimy biszkopt genueński. Całe jaka wbijamy do miski, dodajemy cukier i sól. Miskę umieszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż potroją swoją objętość. Zestawiamy i dalej ubijamy dopóki nie osiągną temperatury pokojowej. Masło topimy i studzimy lekko. Wlewamy do niego ekstrakt. Do masy jajecznej dodajemy na przemian masło i mąkę, delikatnie mieszając.
2. Masę wlewamy do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 175 stopni, około 30 minut (test suchego patyczka). Studzimy w formie.
3. Śmietanę ubijamy. Krem karmelowy miksujemy z serkiem. Ubitą śmietanę dodajemy, lekko mieszając. Tort kroimy, przekładamy kremem i wkładamy do lodówki.



4. Robimy czekoladową polewę. Śmietanę gotujemy i zalewamy posiekaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada rozpuści się. Smarujemy nią ciasto z każdej strony. To wystarczy, żeby położyć na ciasto masę cukrową. Ponieważ moja polewa szybko mi zastygła i nie była wystarczająco gładka, zdecydowałam położyć bardzo cieniutką warstwę kremu maślanego (tzn zmiksowałam masło z cukrem).
5. Cała następna praca z tortem to wycinanie, przycinanie, wygładzanie itp, itd :)
Mam nadzieje, że zdjęcia oddadzą trud mojej zabawy w ... szachmistrza:)






















Smacznego!